Реакција на изјаве амбасадора Управног одбора ПИК

Амбасада Русије: Бројне санкције, застрашивања, економски притисак- зар нису то пријетње међународних актера

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2024. 17:37

Из Амбасаде Русије у БиХ речено је да су поједини амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мировног споразума (ПИК) поново изашли са антидејтонском и лицемјерном изјавом у вези са законима који су усвојени у Републици Српској.

"Још једанпут наглашавамо да је лицемјерно кривити некога за кршење Дејтона ако сам носиш терет кривице", истакли су из Амбасаде Русије у БиХ, након што су амбасадори земаља чланица УО ПИК-а оптужили Српску да узурпира надлежности Централне изборне комисије БиХ објављивањем Изборног закона Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи у "Службеном гласнику Српске".

Из Амбасаде Русије су за Срну истакли да признање Кристијана Шмита као легитимног високог представника од амбасадора Управног одбора ПИК-а представља грубо кршење мировног споразума.

Додик: Мајке Сребренице политички инструментализована организација

Додик: Мајке Сребренице политички инструментализована организација

"У изјави (амбасадора УО ПИК-а) се каже да нико од локалних и међународних актера не пријети Републици Српској. А, бројне санкције – зар нису то пријетње? А, застрашивања и уцјене, које се понављају, као и економски притисак – зар нису то пријетње? А, покушаји организације `обојене револуције` – зар нису то пријетње?

Ево елоквентне реченице из текста изјаве: Међународна заједница има све неопходне алате за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера земље – можда путем етничких чишћења? Или, можда, путем отварања БиХ за неконтролисану миграцију", навели су из руске Амбасаде.

По свему судећи, истакли су из Амбасаде Русије, планирано је да суверенитет и територијални интегритет штите посредством Уставног суда, Суда БиХ, Тужилаштва и других агенција за спровођење закона.

Петронијевић: Тужилаштво и Суд губе главу кад год се спомене Шмит, крше права одбране

Петронијевић: Тужилаштво и Суд губе главу кад год се спомене Шмит, крше права одбране

"Канцеларија високог представника тврди да је написала више од 300 закона за европске интеграције БиХ. Ти закони су усвојени посредством Парламентарне скупштине БиХ. Логично је претпоставити да је и парламент кориштен као `инструмент`. Ако међународна заједница користи највиша државна тијела као `инструмент`, онда о каквом суверенитету БиХ се ради уопште? Међутим, апсолутно је јасно да управо такав `суверенитет` одговара интересима протекторатске неоколонијалистичке `међународне заједнице`", нагласили су из Амбасаде Русије.

Из Амбасаде су навели да је све што се тиче уређења БиХ, права и обавеза заједничких институција и ентитета, од којих је састављена БиХ, написано у Уставу и осталим анексима мировног споразума.

Лукић: Претходну годину у правном свијету обиљежила природна глупост Тужилаштва

Лукић: Претходну годину у правном свијету обиљежила природна глупост Тужилаштва

"Улога међународне заједнице није у менторском понављању реченица, које се тумаче једнострано, већ у подршци политичким снагама које су на челу конститутивних народа, као и другим политичким субјектима у БиХ да успоставе конструктиван дијалог по питањима која изазивају различито тумачење и интерпретацију. Снагу и унутрашњу стабилност БиХ, као и њене даље перспективе ће одређивати мудрост и спремност политичара, интелектуалаца и друштва да дођу до узајамно прихватљивих компромисних рјешења. Дејтонски споразум даје такву могућност. А даље све зависи прије свега од самих Бошњака, Срба и Хрвата, као и других, свих грађана БиХ", закључили су у Амбасади Русије у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''''Серија: 1993 (16+)