Reakcija na izjave ambasadora Upravnog odbora PIK

Ambasada Rusije: Brojne sankcije, zastrašivanja, ekonomski pritisak- zar nisu to prijetnje međunarodnih aktera

  • Izvor: SRNA
  • 17.07.2024. 17:37

Iz Ambasade Rusije u BiH rečeno je da su pojedini ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma (PIK) ponovo izašli sa antidejtonskom i licemjernom izjavom u vezi sa zakonima koji su usvojeni u Republici Srpskoj.

"Još jedanput naglašavamo da je licemjerno kriviti nekoga za kršenje Dejtona ako sam nosiš teret krivice", istakli su iz Ambasade Rusije u BiH, nakon što su ambasadori zemalja članica UO PIK-a optužili Srpsku da uzurpira nadležnosti Centralne izborne komisije BiH objavljivanjem Izbornog zakona Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u "Službenom glasniku Srpske".

Iz Ambasade Rusije su za Srnu istakli da priznanje Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika od ambasadora Upravnog odbora PIK-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma.

Dodik: Majke Srebrenice politički instrumentalizovana organizacija

Dodik: Majke Srebrenice politički instrumentalizovana organizacija

"U izjavi (ambasadora UO PIK-a) se kaže da niko od lokalnih i međunarodnih aktera ne prijeti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to prijetnje? A, zastrašivanja i ucjene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to prijetnje? A, pokušaji organizacije `obojene revolucije` – zar nisu to prijetnje?

Еvo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontrolisanu migraciju", naveli su iz ruske Ambasade.

Po svemu sudeći, istakli su iz Ambasade Rusije, planirano je da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva i drugih agencija za sprovođenje zakona.

Petronijević: Tužilaštvo i Sud gube glavu kad god se spomene Šmit, krše prava odbrane

Petronijević: Tužilaštvo i Sud gube glavu kad god se spomene Šmit, krše prava odbrane

"Kancelarija visokog predstavnika tvrdi da je napisala više od 300 zakona za evropske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišten kao `instrument`. Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tijela kao `instrument`, onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopšte? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav `suverenitet` odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke `međunarodne zajednice`", naglasili su iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade su naveli da je sve što se tiče uređenja BiH, prava i obaveza zajedničkih institucija i entiteta, od kojih je sastavljena BiH, napisano u Ustavu i ostalim aneksima mirovnog sporazuma.

Lukić: Prethodnu godinu u pravnom svijetu obilježila prirodna glupost Tužilaštva

Lukić: Prethodnu godinu u pravnom svijetu obilježila prirodna glupost Tužilaštva

"Uloga međunarodne zajednice nije u mentorskom ponavljanju rečenica, koje se tumače jednostrano, već u podršci političkim snagama koje su na čelu konstitutivnih naroda, kao i drugim političkim subjektima u BiH da uspostave konstruktivan dijalog po pitanjima koja izazivaju različito tumačenje i interpretaciju. Snagu i unutrašnju stabilnost BiH, kao i njene dalje perspektive će određivati mudrost i spremnost političara, intelektualaca i društva da dođu do uzajamno prihvatljivih kompromisnih rješenja. Dejtonski sporazum daje takvu mogućnost. A dalje sve zavisi prije svega od samih Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i drugih, svih građana BiH", zaključili su u Ambasadi Rusije u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: