Адвокат

Петронијевић: Тужилаштво и Суд губе главу кад год се спомене Шмит, крше права одбране

  • Извор: АТВ
  • 17.07.2024. 15:32

Адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика, Горан Петронијевић, рекао је, након данашњег рочишта, да Тужилаштво и Суд БиХ губе главу кад год се спомене Кристијан Шмит.

"Данас смо имали прилику да видимо потврду једне тезе да поступајући судија има проблем, не само процесни, него материјално правни. А проблем је настао због разноразних притисака. Од једне чудне журбе у овом предмету, а ја не вјерујем да је овај Суд тако ажуран у другим предметима, да се на свако 15 дана заказује овај претрес који није ништа хитан. Изузев ако немају неке намјере да се он оконча прије неких рокова који су можда везани за изборе или за неке такве ствари. Све остало, процесно апсолутно нема никаквог разлога да се толико жури", рекао је Петронијевић.

Додао је да се из те исхитрености може извући закључак да је судија под великим притиском и да покушава да удовољи тој некој страни која врши притиске.

"Данас смо такође видјели и да је немушто покушала да испегла један проблем који је направила, а то је увршћивање у доказе једног документа Министарства спољних послова за који нико није знао. Дакле, документ који се нашао волшебно у судским списима, без ознаке судских списа, без адресе, а није могла бити адресована на њу јер она тада није била судија. Нашао се један доказ, како га они третирају а то не може бити доказ, допис Министарства спољних послова о статусу Кристијана Шмита", рекао је Додиков адвокат и наставио:

"Очигледно је и да Тужилаштво и да Суд, кад год се помене Кристијан Шмит, губе главу. Ја имам утисак да би се сами жртвовали само да Кристијан Шмит не дође пред Суд. Она је данас читала образложење рјешења које је донијето између осталог и на основу тог документа, а који одбрани није био достављен. То је драстично кршење права одбране. Наравно, по оној старој 'није га мајка клела што се коцкао него што се вадио', данас је тек направила проблеме који ће се видјети у наредном периоду. Тај документ је био снабдјевен још разним доказима који се наводе у том документу".

Петронијевић је нагласио да се опет нешто крије од одбране.

"Шта је то Министарство спољних послова, како Суд каже, по службеној дужности доставило? Чијој службеној дужности, о чему се ту ради? Ко је обавијестио Министарство да ће Кристијан Шмит бити свједок? Ко их је шта питао, да ли је то Тужилаштво које је једино било надлежно у том тренутку? Одбрана није! А, нема трага о томе. Дакле, ради се о озбиљним прекршајима који нарушавају правну одбрану, а чини се све у циљу да не дођемо до онога што је кључна ствар, а то је преиспитивање правног статуса и међународног правног статуса Кристијана Шмита", рекао је Петронијевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.