Предсједник Српске

Додик: Мајке Сребренице политички инструментализована организација

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2024. 16:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Удружење "Мајке Сребренице" политички инструментализована организација која има обавезу да врши притисак и да минимализује и потцијени српску бол.

"Мајке Сребренице су искључиво политичка организација створена да врши притисак и комерцијализује бол", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да поштује свачију бол, без обзира на нацију, као и да се прије десет година сусрео са "Мајкама Сребренице" које су му тада тражиле да "призна геноцид", док српске мајке у осами тугују за својим страдалим.

Голић: Индикативно да су из Клуба Бошњака одустали од вета након Шмитових одлука

Голић: Индикативно да су из Клуба Бошњака одустали од вета након Шмитових одлука

Он је напоменуо да су и "Мајке Сребренице" напале Делегацију ЕУ у БиХ, те да то говори о томе "гдје живимо".

Подсјетио је како је мали Слободан Стојановић убијен, те истакао колико је дјеце и жена сахрањено у Братунцу.

"Шта ви мислите да је ваша бол изнад боли других? Да `Мајке Сребренице` имају имало достојанства то не би радиле", рекао је Додик и додао да, кад улазе у сферу политике, његово је право да им то каже.

Удружење "Мајке Сребренице" писале су Делегацији ЕУ и тражиле извињење због одавања поште српским жртвама у Братунцу.

Дио федералних медија прави атмосферу линча

Предсједник Српске рекао је да знатан број медија у Федерацији БиХ прави атмосферу линча која асоцира на оно што се десило у САД предсједничком кандидату Доналду Трампу.

Додик: Одбијајући свједочење Шмита Суд БиХ штити неправо

Додик: Одбијајући свједочење Шмита Суд БиХ штити неправо

"У таквој атмосфери линча веома је тешко у било чему учествовати", рекао је Додик говорећи о данашњем рочишту у Суду БиХ.

Додик је поновио да је ријеч о политичком процесу и оцијенио да се ствара и атмосфера свршеног чина, у којој треба да се ћути и да се процес што прије приведе крају.

"Чак су сада почели да дају квалификације да се одлаже ово, да није требало ни почети, а одлаже се јер се некоме жури и неко жели да има пресуду политичког карактера", констатовао је Додик.

Он је рекао да су данас у Суду БиХ били нехумани услови за боравак јер није било климатизације, што је својеврсно понижавање и Републике Српске.

Према његовим ријечима, ово, као и чињеница да су судије у процесу Бошњаци, да само Бошњацима одговара Кристијан Шмит као високи представник, докази су да нема неутралности.

"Овај процес ће сигурно имати реперкусије на позицију БиХ", констатовао је Додик, оцијенивши да се у свему види жеља да се сломи воља предсједника Републике Српске како би читав један народ био учињен немоћним и како би се на неправан начин дозволио проток времена, а онда успоставила нека нова ситуација.

Он је нагласио да је зато потребно да се води овај поступак.

Наредно рочиште 28. августа, Узуновић образложила зашто Шмит не може свједочити

Наредно рочиште 28. августа, Узуновић образложила зашто Шмит не може свједочити

Наводећи да је судија Сена Узуновић данас рекла да је захтјев Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се убрзају процеси у Суду БиХ, Додик је упитао како се тога нису сјетили у случају суђења некадашњем команданту такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу којем се суди више од деценије.

Додик је подсјетио да је као предсједник Владе Српске са тадашњим предсједником Републике Драганом Чавићем 2005. или 2006. године поднио кривичну пријаву против Дудаковића за злочине над српским народом Крајине.

"Још у децембру би завршили поступак против мене", рекао је Додик и додао да је та дволичност највећа мотивација за њега.

Констатујући да Срби не могу очекивати правду у Суду БиХ, Додик је као примјер навео и ослобађајућу пресуду Суда БиХ против Насера Орића иако су постојали докази за његове злочине над Србима и искази свједока.

"Не вјерујем им и не признајем их, то су неуставни Суд и Тужилаштво. Једног дана у БиХ ћемо се вратити на почетна подешавања ако желимо да остане у било ком облику", поручио је Додик.

Пред Судом БиХ данас је настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због "непоштовања одлука Кристијана Шмита". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.