Љети бирајте лако сварљиву, нискокалоричну и свјежу храну.
Избјегавајте превише соли, шећера, масти и алкохола, јер све то додатно оптерећује срце, подиже притисак и може повећати ризик од кардиоваскуларних инцидената – посебно код хроничних болесника и старијих особа.
Током љетних мјесеци, високе температуре могу додатно оптеретити срце и крвне судове, нарочито код особа које већ имају проблема са притиском или кардиоваскуларним системом. Управо зато је важно обратити пажњу на исхрану – неке намирнице могу допринијети задржавању течности, подизању крвног притиска, па чак и повећаном ризику од срчаног удара. Ево хране коју би током љета требало избјегавати или уносити у врло малим количинама:
Превише слана храна
Со (натријум) задржава течност у организму и повећава крвни притисак. Љети то може бити посебно опасно јер тијело већ губи електролите кроз зној, а додатно оптерећење на срце може изазвати проблеме.
Избјегавајте:
- Сухомеснате производе (кобасице, пршуту, сланину)
- Слане сиреве (фета, качкаваљ, трапист)
- Индустријске супе и инстант оброке
- Чипсеве, переце и сличне грицкалице
Масна и пржена храна
Храна богата засићеним мастима повећава ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и доприноси запушењу крвних судова, што у комбинацији с врућинама може изазвати озбиљне срчане проблеме.
Избјегавајте:
- Пржени кромпирићи, пилетина, уштипци
- Брзу храну (хамбургери, бурек, пице с масним сиром)
- Храну спремљену на дубоком уљу
Рафинисани шећери и слаткиши
Љети је организму потребна лагана и освјежавајућа храна, док слаткиши додатно оптерећују панкреас и могу изазвати нагле скокове шећера и притиска.
Избјегавајте:
- Колаче с кремом, торте, крофне
- Газиране сокове и енергетска пића
- Сладоледе са много шећера и вјештачких додатака
Црвено месо у великим количинама
Црвено месо је тешко за варење и богато засићеним мастима. Љети, када организам теже регулише температуру, оваква храна може додатно исцрпити тијело.
Ограничите унос:
Свињетине, јагњетине, јунетине (посебно поховане или масне дијелове)
Алкохол
Многи посегну за алкохолом као освјежењем током љетних вечери, али он заправо дехидрира организам, шири крвне судове и може изазвати осцилације притиска.
Током љета више би требало да уносите:
- Сезонско воће (лубеница, диња, бресква)
- Поврће (краставац, парадајз, паприка)
- Интегралне житарице, барене житарице
- Орашасте плодове умјерено
- Довољан унос воде и природних сокова без додатог шећера