Опрез

Ове намирнице повећавају ризик од срчаних обољења, избјегавајте их у широком луку

  • Извор: Крстарица
  • 08.02.2025. 12:00

Када почне нова година, нови мјесец или нова недјеља, многи људи почну са планом здраве исхране и физичке активности како би изгубили на тежини, али је једнако важно размишљати о томе како наш начин живота утиче на здравље срца, посебно на исхрану.

Добра вијест је да постоји много укусних намирница које су добре за срце.

Нажалост, многи уобичајени избори хране садрже нездраве масти, шећере и натријум, који могу озбиљно нарушити здравље кардиоваскуларног система и повећати ризик од срчаних болести. Дијететичарка Кетрин Гервацио упозорила је на неколико врста хране које могу бити опасне по здравље срца.

1. Хамбургери из ресторана брзе хране

Хамбургери из фаст фоода су познати по томе што имају висок садржај засићених масти, транс масти и натријума, што може узроковати накупљање плака у артеријама и повећати ризик од срчаних болести. Умјесто тога, Гервацио препоручује да направите домаћи хамбургер са посним протеинима, као што су мљевена ћуретина или веггие пљескавице.

– Послужите га на пециву од цијелог зрна са пуно свјежег поврћа да бисте смањили нездраве масти и добили више влакана и хранљивих материја – каже она за СхеФиндс.

2. Сланина

Иако је сланина уобичајен доручак, њен висок садржај засићених масти и натријума чини је штетном за срце.

– Прерађено месо попут сланине повећава крвни притисак и ризик од срчаних болести – упозорава Гервацио.

Висока количина натријума може изазвати задржавање воде и повећање крвног притиска, што додатно оптерећује кардиоваскуларни систем.

Здравије алтернативе за доручак укључују немасне изворе протеина, као што су пилетина на жару или ћурећа прса, а биљни протеини, као што су сочиво и пасуљ, такође су одлични извори хранљивих материја без додатног ризика.

3. Крофне

Иако су крофне слатка посластица, комбинација рафинисаног брашна, шећера и транс масти може изазвати скокове шећера у крви и доприњети нагомилавању масти, посебно око стомака. То може довести до повећања тјелесне тежине и, временом, повећати ризик од срчаних болести.

Гервацио савјетује да се припремају здравији десерти са цијелим зрнима, природним заслађивачима попут меда или јаворовог сирупа и здравим мастима попут авокада или кокосовог уља.

4. Маргарин

Иако се некада сматрало да је маргарин здравија замена за путер, неке врсте садрже велике количине транс масти, које могу повећати ЛДЛ („лош“) холестерол и снизити ХДЛ („добар“) холестерол, повећавајући ризик од зачепљења артерија.

– Користите авокадо или маслиново уље као намаз – предлаже Гервацио. Обје алтернативе су богате мононезасићеним мастима, које су добре за срце и могу смањити ризик од срчаних обољења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Аутошоп магазин (Р)

    '' Аутошоп магазин (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.