Откријте тибетански рецепт са бијелим луком и лимуном који топи холестерол. Љекари га препоручују, а студије потврђују.
Бијели лук је вијековима познат као природни савезник здравља, али тек у комбинацији са лимуном открива пуну снагу у борби против холестерола. Овај рецепт, стар више од 2000 година, познат као тибетански лијек, користи се за чишћење крвних судова, јачање имунитета и побољшање циркулације.
Према истраживању објављеном на Природно и здраво, бијели лук садржи аденозин који спречава стварање крвних угрушака, док лимун обилује витамином Ц који штити крвне судове. Заједно, ове двије намирнице дјелују као природни статин, без нуспојава.
Рецепт стар 2000 година
Састојци:
300г бијелог лука
1кг лимуна са кором
1.5л воде
Припрема:
Самељите бијели лук и лимун, додајте у кључалу воду и кувајте 15 минута. Охладите и сипајте у теглу. Пијте 0.5дл сваког јутра на празан стомак, 25 дана. Затим направите паузу од 10 дана и поновите циклус.
Шта кажу љекари
Др Снежана Петровић, интерниста, истиче: „Бијели лук има доказано хиполипидемијско дејство. У комбинацији са лимуном, ефекти су још израженији, али се мора користити уз консултацију са љекаром, посебно код особа које већ узимају терапију.“
Студија из International Journal of Medical Sciences потврђује да конзумација бијелог лука и лимуновог сока током осам недјеља значајно смањује ЛДЛ холестерол и триглицериде код особа са умјереном хиперлипидемијом.
Напомена
Иако је рецепт природан, не смије се користити као замјена за медицинску терапију. Прије почетка коришћења, обавезна је консултација са стручњаком.