Свјетски стручњаци из области здраве исхране упозоравају да се с медом, који се иначе сматра здравом намирницом, никако не смије претјеривати.
Према њиховом мишљењу, млади не би требало да уносе више од двије до три кашичице овог слатког нектара дневно, док се особама које пате од одређених болести не препоручује више од једне кашике дневно.
Особе с прекомјерном тјелесном тежином, као и оне које пате од дијабетеса, атеросклерозе или хипертензије, морају бити опрезне при конзумирању ове намирнице. Нутриционисти такође упозоравају да свако може бити алергичан на мед, без обзира на године. Мед садржи киселине и супстанце које иритирају желудац, па прекомјерно конзумирање може изазвати гастритис или чак чир.
Једна од већих грешка је стављање меда у врело чај. Ако мед додате у кључалу воду, он губи корисна својства и производи отровне супстанце. Када правите чај, мед не треба да додајте у врелу течност, већ тек када се охлади и буде млака. Температура воде не би требало да прелази 40 степени Целзијуса.
– Мед у кључалој води производи хидроксиметилфурфурал, који је отров – упозоравају стручњаци.
Хидроксиметилфурфурал је органско једињење које настаје разградњом шећера (фруктозе и глукозе) при високим температурама, попут кувања, пржења или карамелизације. У контексту меда, ХМФ се формира када се мед прегреје (нпр. додавањем у кључалу воду) или када се дуже неправилно складишти. Висок ниво ХМФ-а може указивати на деградацију квалитета меда, а у већим количинама сматра се штетним за здравље.