Нису добар избор

Намирнице које садрже највише масти

  • Извор: Агенције
  • 30.04.2024. 17:22

Током посљедњих неколико деценија, оно што знамо о мастима у исхрани се развило. Деведесетих смо мислили да су све масти лоше, па је тако дошло до експлозије дијета с ниским удјелом масти и грицкалица без масти.

Иако нису све масти лоше, неке намирнице пуне масти су лошије за ваше здравље од других.

Кобасица

Кобасица, било да је дио вашег доручака или роштиљ, сврстава се међу најнездравије масне намирнице. Иако нуди протеинске, изненађујуће је богат мастима, обично се прави од свињетине заједно са низом зачина, зачинског биља и зачина.

Према УСДА, свињска кобасица садржи више масти него протеина, а маст чини већину калорија у овој храни. Да не спомињемо, трећина масти у свињској кобасици је из засићених извора. То га чини нездравим извором масти поред високог садржаја натријума и конзерванса који се понекад користе, попут натријум нитрата.

Црвено месо

Било да волите рибу или хамбургер, говедина је још једна нездрава масна храна. Иако садржи пуно протеина, маснији комади говедине садрже велику количину грама масти и засићених масти. Иако се сматра да засићене масти нису толико лоше за ваше здравље као трансмасти, Америчко удружење за срце препоручује да не више од 6 посто ваших укупних калорија дневно долази од засићених масти. За некога ко једе 2.000 калорија дневно, то значи да ограничите унос на највише 13 грама засићених масти.

Хот дог

Говорећи о месу које је нездрав извор масти, виршле су на врху те листе. Хот догови су најчешће доступни у варијанти свињског и говеђег меса, од којих оба имају висок садржај масти. У ствари, једна говеђа хот дог може имати двоструко више масти него протеина. Не само да га то чини лошим извором протеина, већ и 13 грама масти осигурава значајну количину засићених масти. Осим што су нездрав извор масти и дају минимално протеина, хреновке такође могу бити богате натријума и садржавати конзервансе, попут нитрата.

Пецива

Од крофни до кроасана и кекса, пецива су још један извор нездравих масти. Врста и количина масти у пециву су забрињавајући, али и садржај доданог шећера. Додани шећер је повезан са здравственим стањима као што су повећана масноћа у јетри и негативан утјецај на липиде у крви, што би могло довести до озбиљних здравствених компликација. Већина пецива се прави са путером или кремом, због чега се сматрају нездравим извором масти. Чак и оне направљене са уљем, попут сојиног уља, можда немају пуно засићених масти, али могу подстаћи упалу у вашем тијелу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: