Мандарине су богате бројним витаминима, стимулишу функције мозга и препознатљиве су по свом пријатном мирису и укусу. Ипак, као и са свим, и са њима морамо пазити и држати се препоручене дневне дозе.
Мандарине имају неодољив укус, освјежавају и права су ризница здравља. Богате су витамином Ц и витаминима Б групе, калцијумом, магнезијумом, цинком и калијумом. Такође, ово воће стимулише функције мозга и доприносе бољем памћењу.
У наставку текста погледајте зашто би требало редовно да конзумирате мандарине, колико калорија садрже, али и колико воћки дневно је препоручљиво јести.
Нутритивна вриједност мандарина
Мандарина је нискокалорично воће богато витаминима, минералима и антиоксидансима, те су сјајан извор бројних важних нутријената. Једна средња мандарина (око 88 грама) садржи:
- 47 калорија
- 12 грама угљених хидрата
- 2 грама влакана
- 9 грама шећера
- 0,7 грама протеина
- 0,3 грама масти
- 26% дневне потребе за витамином Ц.
Осим тога, мандарине садрже и значајне количине магнезијума. калијума, бакра и гвожђа. Ове мале воћке су права нутритивна бомба која може значајно да допринесе вашем свакодневном уносу витамина и минерала.
Здравствене предности мандарина
Редовно конзумирање мандарина доноси бројне здравствене предности, као што су јачање имунитета, побољшање здравља срца и коже. То је укусно, нискокалорично воће које пружа многе есенцијалне храњиве материје које подржавају цјелокупно здравље.
Иако не постоји строго правило о томе колико мандарина треба јести дневно, стручњаци препоручују конзумирање 2-3 мандарине дневно као дио уравнотежене исхране. То ће вам обезбиједити довољан унос витамина Ц и других важних нутријената, без претјераног уноса шећера.