Лубеница је воће које је прави синоним за љето: слатка, сочна и црвена, увијек је добродошла на пикнику, роштиљу или љетњем коктел-партију.
Међутим, да бисте заштитили себе, своју породицу и госте од непријатних посљедица љетњег уживања – конкретно, тровања храном – не прескачите један важан корак прије него што лубеницу исијечете.
"Обавезно оперите лубеницу прије него што је исијечете!", упозорава др Дарин Детвајлер, стручњак за безбједност хране и професор на Нортистерн универзитету. Иако вам можда никада није пало на памет да оперете воће чију кору не једете, овај савјет има више него смисла.
Лубенице расту на земљи, што значи да су изложене прашини, блату, нечистој води, па и компосту упитног квалитета. Након бербе, додатно се контаминирају током складиштења, транспорта и руковања – од њиве до супермаркета, па до ваше кухиње.
До тренутка када купите лубеницу која лијепо "звони", вјероватно ју је додирнуло више десетина људи – од којих неки можда имају кућне љубимце, нису опрали руке након тоалета или су се чешкали по носу непосредно прије тога.
"Не знате гдје су биле руке тих људи прије него што су дотакли лубеницу коју планирате да поједете", наглашава др Детвајлер.
"Када пресијечете неопрану лубеницу, сјечиво ножа преноси све те бактерије с коре директно на унутрашњост плода. Тако се у ваш организам уносе салмонеле, листерије, Ешерихија коли и друге бактерије које могу изазвати озбиљне здравствене проблеме", каже др Детвајлер.
Симптоми тровања храном најчешће укључују мучнину, повраћање и пролив, који се јављају у року од неколико сати или дана након конзумације и могу потрајати више дана.
Лубеница се једе сирова, што значи да нема термичке обраде која би уништила бактерије. Зато је прање коре једини ефикасан начин да спријечите њихово уношење у организам.
"Оперите лубеницу прије него што је исијечете", савјетује др Детвајлер – и тиме ћете уклонити потенцијалне контаминанте с коре прије него што доспију до сочне унутрашњости.
Овај савјет не односи се само на лубеницу. Диња, са својом храпавом кором, још је подложнија задржавању бактерија.
"Диња захтјева још темељније прање, јер се на храпавој површини још лакше задржавају бактерије", каже др Детвајлер. Такође савјетује да се лубеница или диња, након што се оперу и исјеку, одмах поједу или спреме у фрижидер најкасније у року од два сата (још раније ако је напољу вруће). То спречава плод да доспе у тзв. "ризичну температурну зону" од 5 до 60 °C, у којој се бактерије брзо размножавају.
Исјечену лубеницу треба чувати у затвореној посуди у фрижидеру, на температури нижој од 4 °C и поједите је у року од три до четири дана, како бисте спријечили даље размножавање бактерија, преноси Лепа и срећна.