Нема већег разочарања на љетњој трпези од лубенице која изгледа савршено споља, а изнутра је блиједа, сува и безукусна. Колико пута сте се надали да сте изабрали "ону праву", само да бисте код куће открили – потпуни промашај?
На ТикТоку се појавио једноставан трик који је брзо постао виралан и привукао милионе прегледа. Ријеч је о чувеном "правилу два прста", које, како тврде многи корисници, заиста функционише и помаже да одаберете сочну, зрелу и слатку лубеницу.
Како функционише правило "два прста"?
Све што треба да урадите јесте да:
На лубеници пронађете тамнозелену површину између двије свијетлије пруге.
Прислоните кажипрст и средњи прст – спојене – на то мјесто.
Ако је тамна трака широка отприлике колико и ваша два прста, то је знак да је лубеница зрела и укусна.
Зашто ово ради?
Шире зелене траке значе да је плод дуже сазревао на сунцу, што му је дало више времена да развије сласт и арому.
Да ли трик стварно функционише?
Према ријечима стручњака за воће и поврће – да, али...
Ово правило може бити добар визуелни оријентир, посебно кад нисте у прилици да пробате лубеницу. Ипак, савјетује се да га користите у комбинацији са другим проверама:
Боја "поља" – мјесто на којем је лубеница лежала треба да буде жуто или крем, а не бијело. То указује на природно сазријевање на земљи.
Звук при куцкању – зрела лубеница производи дубок, резонантан тон, док незрела звучи тупо.
Тежина – узмите је у руку. Ако је тежа него што изгледа, пуна је сока и вјероватно – одличног укуса.