Паприка се у свијету узгаја вијековима, а велике здравствене користи имају све врсте.
Иако је капсаицин, најкориснији природни састојак паприке изузетно драгоцјен, не морате јести само љуте папричице како бисте искористи све оно добро што паприке нуде нашем здрављу: витамин Ц и друге антиоксидансе, много влакана и минерала.
Паприка је ризница антиоксиданата
Капсаицин, који се налази у чили папричицама, даје им љутину. Али, он је и ријетко квалитетан антиоксиданс који побољшава здравље и убрзава метаболизам. Иако нема високу нутритивну вриједност (калорије или додатне храњиве материје), показало се да може помоћи у губитку тежине убрзавањем метаболизма. Ово посебно важи за жуту паприку.
Такође, нека истраживања су показала да има антиканцерогена својства.
Борба против инфекција: Паприка и витамин Ц
Кашика чили папричица задовољава дневне потребе за витамином Ц. Као што је познато, ријеч је о антиоксидансу који помаже нашем тијелу да се одупре инфективним агенсима и елиминише радикале који изазивају рак.
Помаже у јачању крвних судова, костију, органа и коже. Чили папричице су извор витамина А, витамина Б-6 и гвожђа. Заправо, витамин Ц из чили папричица помаже нам да боље апсорбујемо гвожђе које садрже, па су зато чили папричице свих боја одличан избор за здравље.
Нижи крвни притисак и холестерол
Кашика чили папричица садржи 145 милиграма калијума и врло мало натријума. То значи да чили папричице могу допринијети превенцији или смањењу хипертензије, омогућавајући правилан проток крви. Нека истраживања су показала да капсаицин у чили папричицама побољшава ниво холестерола тако што чини крвне судове отпорнијим на оксидовани ЛДЛ.
Може помоћи разлагањем холестерола и његовим уклањањем из тијела. Оба својства најизраженија су код црвене паприке.
Ублажавање болова
Капсаицин се такође може користити топикално за смањење бола смањењем упале.
Исра материја је и активни састојак лијекова за артритис, истегнуће/угануће мишића и болове од херпес зостера. Укључивање црвених паприка у исхрану може помоћи и код кластер главобоља и неуропатских болова.
Жута паприка: Ипак шампион у количини витамина Ц
Жута паприка је позната по свом благом, слаткастом укусу и живописној боји. Иако је често мање љута од црвених или зелених паприка, она је права нутритивна "бомба" и носи бројне здравствене предности.
Жута паприка је изванредан извор витамина Ц, који јача имунитет, убрзава опоравак и помаже у апсорпцији гвожђа. Само једна средња паприка може покрити чак више од 200 одсто дневне потребе за овим есенцијалним витамином. Витамин Ц је, поред осталих квалитета, кључан за здравље коже, јер подстиче стварање колагена и бори се против старења.
Добар извор витамина А и Б6
Поред витамина Ц, жута паприка је богата и витамином А, који је важан за здравље очију, и витамином Б6, који игра кључну улогу у метаболизму и функционисању нервног система. Редовна конзумација жутих паприка може побољшати вид, одржати кожу здравом и помоћи у регулацији расположења.
Низак садржај калорија, висок садржај влакана
Жута паприка је нискокалорична али богата влакнима, што је чини савршеном намирницом за оне који желе да контролишу тјелесну тежину. Влакна помажу у регулацији пробаве и одржавању здравог нивоа шећера у крви.
Антиоксиданси и фитонутријенти
Жута паприка је пуна антиоксиданаса, укључујући каротеноиде и флавоноиде, који помажу у борби против слободних радикала и смањују ризик од хроничних болести попут кардиоваскуларних обољења и рака. Њени антиинфламаторни ефекти додатно помажу у смањењу упала у организму.
Дакле, укључивањем жуте паприке у свакодневну исхрану можемо ојачати имунитет, побољшати здравље очију и коже, а уз то уживати у њеном изузетном, пуном и освјежавајућем укусу, преноси "Телеграф".