Паприка је једно од најомиљенијих поврћа у свјетским кухињама због своје богате нутритивне вриједности и разноврсних окуса, а препозната је по високом садржају витамина Ц и А те антиоксиданса.
Међутим, иако доноси многе здравствене предности, постоје одређене групе људи које би требале бити опрезне или потпуно избјегавати паприку због могућих негативних учинака на здравље.
Особе с пробавним тегобама
Људи који пате од пробавних проблема попут гастритиса, чира на желуцу или рефлукса киселине, требају бити опрезни с конзумацијом паприке, посебно љутих сорти.
Паприка може додатно надражити осјетљив пробавни систем, узрокујући неугодне симптоме попут болова у желуцу, надутости или жгаравице.
За оне који имају оваква стања, избјегавање паприке може помоћи у смањењу симптома и бољој контроли болести.
Осјетљивост на биљке из породице Соланаце
Паприка припада биљној породице Соланаце, заједно с парадајзом, патлиџанима и кромпиром. Код неких људи постоји преосјетљивост на ову групу биљака, што може резултирати симптомима попут болова у зглобовима, иритација коже или пробавних тегоба.
Ако особа показује знакове осјетљивости на поврће из ове породице, избјегавање паприке може спријечити нежељене реакције.
Особе склоне алергијама
Иако је ријетко, неки људи могу развити алергију на паприку. Алергијске реакције могу варирати од благих симптома попут сврбежа и осипа, до озбиљнијих проблема попут отежаног дисања или отицања.
Ако постоји сумња на алергијску реакцију након конзумације паприке, важно је конзултирати се с лијечником и избјегавати ово поврће.
Особе с поремећајем метаболизма
Капсаицин, састојак који се налази у паприкама, може утицати на метаболизам и ниво шећера у крви. За људе с метаболичким болестима попут дијабетеса, конзумација паприке може изазвати потешкоће у регулацији глукозе, што отежава одржавање равнотеже шећера у крви.
Из тог разлога, особама с дијабетесом препоручује се опрез при конзумирању паприке како би се избјегле евентуалне компликације.
Особе с аутоимуним болестима
Неки пацијенти с аутоимуним болестима попут лупуса или реуматоидног артритиса примјећују да конзумација паприке може погоршати њихове симптоме. Иако научни докази о овој повезаности нису увијек конзистентни, поједини људи сматрају да зачињена храна, укључујући паприку, може подстакнути упалне процесе и појачати бол.
У тим случајевима, избјегавање паприке може помоћи у бољој контроли болести.
Паприка, иако је богат извор витамина и антиоксиданса, није поврће које сви могу безбрижно конзумирати. Особе с пробавним тегобама, осјетљивошћу на биљке из породице Соланаце, алергијама, метаболичким поремећајима или аутоимуним болестима требале би пажљиво размотрити своју прехрану како би избјегле могуће здравствене компликације, пише "Клик.хр".