Недим Сладић

Забрињавајућа прогноза најпознатијег бх. метеоролога

  • Извор: Агенције
  • 07.10.2024. 21:00

Најпознатији бх. метеоролог Недим Сладић упозорио је своје пратиоце, али и цјелокупну бх. јавност, на нове падавине које ускоро долазе.

Његову објаву преносимо у цјелости:

“Нажалост, консензус сва три кориштена прогнозна модела (ICON, ECMWF i GFS) говоре да нови талас обилнијих падавина очекујемо у ноћи са уторка на сриједу који ће се од запада премјештати према југоистоку. Изражено висинско струјање с југозапада довлачи веће количине влаге са Медитерана и у оваквим условима поново највише су погођена подручја Херцеговине.

Бањалучанки Јелени Карајица хитно потребна помоћ

Бањалучанки Јелени Карајица хитно потребна помоћ

Посматрајући струјање ваздуха као и влагу кроз вертикални пресјек атмосфере, најобилније падавине су у подручјима уз Јадран, као и на крајњем југу те истоку Херцеговине, гдје ће оне бити праћене грмљавином, узимајући у обзир колико је доступно топлотне енергије, прије свега од мора.

Интензивније падавине, нажалост, поново и пролазно се очекују и на сјеверозападу и сјеверу Херцеговине, односно у подручјима која су већ жестоко захваћена, а рецимо да је то сјеверна граница очекиване падавинске зоне.

Ипак, постоје разлике. У односу на ноћ на петак, немамо веће пристизање хладнијег ваздуха по висини па је струјање нешто слабије у односу на прошли пут, поготово у нижим слојевима, а немамо ни приземног циклона у Јадрану као у петак. Стога, за очекивати је да централни дио Босне (Кисељак и сјеверније) ипак прође са знатно мањим количинама падавина те мањим ризиком овог пута, али не и без једног јачег, пролазног пљуска.

Колико ће странка Игора Радојичића имати одборника у Бањалуци

Колико ће странка Игора Радојичића имати одборника у Бањалуци

Смирење падавина очекује се у пријеподневним сатима сриједе.

Бројна упозорења надлежних хидрометеоролошких служби су издата, па их озбиљно схватимо овог пута".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм