Савјет стручњака

Да ли је добро потапати воће и поврће у соду бикарбону прије конзумирања

  • Извор: Крстарица
  • 16.10.2024. 22:10

Прање воћа и поврћа прије јела је нужно како бисмо отклонили прљавштину, пестициде и бактерије које могу да буду штетне по наше здравље. И док их једни само овлаже и проперу водом, други се одлучују за темељно прање, најчешће уз помоћ соде бикарбоне.

Поставља се питање је ли то заиста потребно и како утиче на наше омиљене намирнице.

Директор Института за општу и физичку хемију др Стеван Благојевић, гостујући на Прва ТВ објаснио је да ли је све ово потребно како бисмо се заштитили.

“То је један начин који се тако пропагира, али није потребно. Јагоде је довољно опрати у води, као и друго воће. Сода бикарбона мијења пХ, вјероватно ће промијенити мало боју и укус”, објашњава Др Благојевић. На питање, да ли је могуће содом бикарбоном уклонити и пестициди из воћа, доктор је био јасан:

“Не. Сода бикарбона само утиче на промјену пХ, нити утиче претјерано на топивост, нити скида масноће. То је прича коју је неко поставио и није уопште провјеравао”, објашњава директор Института за општу и физичку хемију.

Како истиче доктор, већина воћа и поврћа се прска у неким циклусима малим концентрацијама пестицида – и јабуке, јагоде, лук, парадајз… Додаје да све што изгледа за око лијепо, спанаћ или млади лук, садржи пестициде и заштићено је њима. Када је ријеч о намирници која се највише прска, др Благојевић истиче да су то јабуке.

“Ако се добро оперу, скину се пестициди. Довољно је 10-15 минута млаком водом опрати намирнице”, савјетовао је за крај доктор Благојевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: