Избјегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је корак ка здравијем животу.
Куповина органских намирница је климав терен јер данас нама нису доступни производи који су 100 одсто органски.
Шведски научници су доказали да се инсекти, фунгициди и регулатори раста биљака могу накупити у тијелима дјеце и одраслих. Међутим, ако само двије седмице не уносимо у организам храну која је загађена пестицидима, ниво ових токсина у нашем тијелу пада на нулу.
Да би се смањио ризик од болести, препорука је да се избјегава куповина воћа и поврћа тетираног пестицидима, осим ако није органско или произведено у вашој башти (јер ви знате колико прскате воће и чиме га прскате).
Ево о којем воћу и поврћу је ријеч:
1. Јагоде
2. Јабуке
3. Нектарине
4. Брескве
5.Целер
6. Грожђе
7. Трешње
8. Спанаћ
9. Парадајз
10. Чери парадајз
11. Краставац
12. Паприка бабура
Тестирање појединих јагода је показало да су прскане са чак 17 различитих врста пестицида, док су грожђе и паприке прскане са 15 врста пестицида.
Уколико нисте у могућности да једете органску храну или сами да узгајате исту, препоручујемо вам четири начина на основу којих можете да оперете воће и поврће од пестицида, преноси Стил.
1. Прање хладном водом
Истраживања су показала да се од 70 до 80 одсто пестицида може опрати са воћа и поврћа само хладном водом. Битно је да добро трљате воће и поврће рукама испод млаза воде.
Такође, морате да обратите пажњу на пукотине и да их добро оперете (напримјер, јабука око петељке) јер се ту најчешће задржавају пестициди.
Да би се воће и поврће ослободило од пестицида најмање 30 секунди перите воће и поврће испод млаза воде.
2. Раствор соли
У 4 шоље топле воде растворите 2 кашике соли. У тај раствор потопите воће или поврће па пустите да одстоји 30 до 60 минута.
Послије тога оперите воће и поврће испод млаза хладне воде. Овај раствор може да оштети јагоде па се не препоручује да их перете у њему.
3. Раствор сирћета и воде
У чинију сипајте воду и сирће у размјери 2:1. У тај раствор потопите воће и поврће и пустите да одстоји пола сата до сат времена. Након тога оперите воће и поврће под млазом хладне воде. Осим што ћете га опрати од пестицида, воће и поврће ће дуже трајати након овог прања.
4. Домаћи спреј
У распршивач сипајте 1 шољу воде, 2 кашике сирћета, 1 кашику лимуновог сока. Испрскајте воће и поврће, сачекајте 30 секудни, па га оперите испод млаза хладне воде.
Ово функционише ако сте у журби и не можете да чекате да се воће дезинфикује у раствору сирћета или соли.
Истраживања су показала да је један од бољих начина уклањања пестицида са воћа и поврћа – скидање коре (ако је то могуће). Салати, паприкама и јабукама морате да одсјечете оне дјелове око петељки јер се ту налази највише пестицида и бактерија.