Корисно

Како правилно опрати воће и поврће од пестицида?

  • Извор: Крстарица
  • 16.06.2025. 12:12

Многи људи не схватају да иако се свјежи производи често сматрају безбједним, могу бити изложени разним опасностима. Наиме, годишње свака десета особа оболи од хране, а скоро 46% ових случајева је узроковано конзумацијом поврћа и воћа.

Разлог за то лежи у начину на који се производи узгајају и прерађују. Многи од њих расту на отвореном, што значи да могу бити изложени разним загађивачима као што су инсекти, птице, па чак и контаминирано земљиште. Поред тога, воће и поврће може бити контаминирано током паковања, складиштења или припреме. Чак ни хидропонски производи нису имуни на бактерије и пестициде.

Зато је правилно прање ових намирница неопходно за одржавање здравља. Најбољи начин за прање је хладна, текућа вода. Површину воћа и поврћа треба добро протрљати рукама како бисте уклонили прљавштину, пестициде и микробне клице. Препоручљиво је користити чисту посуду умјесто судопере за намакање, како би се избјегла контаминација.

У Челинцу пронађен теретњак за којим је трагао Интерпол

У Челинцу пронађен теретњак за којим је трагао Интерпол

Важно је добро опрати

Важно је напоменути да никада не треба да користите детерџенте или избјељиваче јер се ови хемијски производи могу апсорбовати кроз порозну кожу воћа и поврћа, што може учинити храну небезбједном. Иако неки користе сирће и соду бикарбону за прање, истраживања показују да обична вода често обезбјеђује довољан степен чистоће. Сирће може да промијени укус и текстуру хране, док сода бикарбона може оштетити кору ако се користи предуго или ако се не испере добро.

За тврдо воће и поврће, попут кромпира и бундеве, препоручује се употреба четке, док зелено лиснато поврће треба прати лист по лист. Бобице је најбоље држати неопрано у фрижидеру и само опрати непосредно прије конзумирања.

Билећанин даривао крв више од 158 пута: ''Опет бих исто урадио''

Билећанин даривао крв више од 158 пута: ''Опет бих исто урадио''

На крају, иако ниједна метода кућног прања не може у потпуности елиминисати све клице, редовно и правилно прање воћа и поврћа може значајно смањити ризик од контаминације и помоћи у очувању хране.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Емисија: У микс зони са Јованом

    Емисија: У микс зони са Јованом

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм