Снимак који открива како се прави сланина подијелио је људе - неки и даље желе да је једу, док су други одлучили да постану вегани.
"Дискавери УК" је још 2018. године на Јутјубу подијелио снимак из једне своје емисије, откривајући како се сланина заправо производи.
Сви знамо да су људи некада сами сушили и димили сланину код куће, али данас? Па, припремите се. Дио из емисије "Како се прави", који је првобитно емитован на "Дискавери УК", открива да се сланина данас "прерађује и чак претходно кува у фабрикама", а све почиње са гомилом свињских потрбушина.
Месо улази у машину, убацује се у велики бубањ и омекшава како би се лакше уклонила кожа. Да, звучи баш онако како мислите. Затим радници стављају потрбушину кожом надоле на покретну траку, гдје је машина одваја од меса - а та кожа се касније користи за свињске чварке.
Преостала кожа се ручно уклања, након чега се месо натапа у саламури уз додатак течног дима и других арома, док се раствор за сушење "непрекидно убризгава" у свињетину. Метални носачи се убацују у сваки комад меса, које се потом качи на сталак и дими, чиме се добија "укус и боја на површини".
Након пет сати кувања, сланина се замрзава, хлади неколико дана и затим складишти - поредана попут цигала - прије него што се исече у препознатљив облик, док вас процес резања тјера да инстинктивно стегнете прсте. А ни масноћа која цури док се сланина пече у пећници, није баш пријатан призор. И није прошло много времена прије него што су људи на друштвеним мрежама почели да коментаришу.
Један корисник је написао: "Ово ни најмање није умањило моју љубав према сланини, само сад још више цијеним колико труда треба да се направи".
"Дошао сам овде мислећи да ће ме ово заувијек одвратити од сланине - сад ми се једе још више", додао је други.
Трећи је написао: "Балавио сам током цијелог видеа... Сланинааа", док је четврти питао: "Ко ово гледа док једе сланину?".
Међутим, нису сви били одушевљени.
"Никада више нећу јести сланину", "Постајем веган", "Ух, изгубила сам апетит док сам гледала", "Није пријатно за око, али сланина је увијек укусна", "Ја мислим да је нећу јести више", писали су многи, преноси "Мондо".