Када кажемо 1. мај, одмах помислимо да је вријеме за роштиљ, свеж ваздух и уживање у друштву пријатеља и породице.
И док је за многе роштиљ један од омиљених начина припреме хране, чини се да се увијек поставља питање - како најбоље припремити роштиљ за сочно и укусно месо?
Један од најчешће постављаних савјета је подмазивање роштиља сланином. Да ли је то само обичан трик или стварно побољшава укус меса? Откривамо све тајне роштиљ мајстора и доноси одговоре на ваше најважније роштиљ дилеме.
Да ли је потребно подмазивање роштиља сланином?
Подмазивање роштиља сланином је један од старих, али ефектних трикова који помаже да месо не залијепи, а истовремено му даје специфичан, димљени укус. Док неки сматрају да је то непотребно, искусни роштиљ мајстори тврде да управо овај метод може учинити разлику између сухог и сочног меса. Сланина додаје маст која се топи при високој температури, стварајући савршени слој заштите на роштиљу.
Како се користи?
- Прије него што ставите месо на роштиљ, узмите комадић сланине и закачите га на роштиљну жицу.
- Држите га изнад ватре неколико секунди док се маст не почне топити.
- Нанесите растопљени слој масти на решетку роштиља прије него што ставите месо.
Овај метод не само да помаже у припреми сочног меса, већ и даје роштиљу тај јединствен димљени мирис, који ће зачинити цијели простор.
Додатни савјети за савршен роштиљ
Немојте пећи месо директно из фрижидера: Прије него што ставите месо на роштиљ, нека буде на собној температури. Тако ће се равномерније пећи.
Избор меса: За савршен роштиљ, препоручује се одабрати месо са мало више масти (као што су ребарца или кртица) јер ће то допринијети сочности.
Температура роштиља: Правилно угрејан роштиљ је кључ за добивање равномјерно печеног меса, без да се залијепи.
Било да сте искусни мајстор роштиља или почетник, подмазивање роштиља сланином је један од трикова који може унаприједити вашу роштиљ игру. Ипак, не заборавите да је уз савјете и мало праксе, сваки роштиљ може постати право кулинарско ремек дјело, преноси Мондо.