Omiljeno jelo praznične trpeze

Ruska, francuska ili čak makedonska? Kako se u različitim zemljama svijeta zove omiljena salata

  • Извор: Кликс
  • 08.01.2023. 13:49

Web stranica Taste Atlas podijelila je mapu koja prikazuje kako se u različitim zemljama svijeta zove ruska salata, omiljeno jelo praznične trpeze u BiH, ali i zemljama regiona.

U BiH spomenuto jelo najčešće se naziva ruskom ili francuskom salatom, a zanimljivo je da se u drugim zemljama svijeta pripaja drugim državama. Na primjer, Francuzi je zovu makedonskom salatom, dok se u Njemačkoj, Norveškoj i Finskoj naziva italijanskom.

"Neko mora preuzeti odgovornost za ovo", šaljivo su napisali u objavi na stranici Taste Atlasa kada su podijelili mapu s različitim nazivima praznične salate.

Zanimljivo je da niti jedan narod ovo jelo ne želi nazvati svojim, što je rijedak slučaj uzevši u obzir da kada dvije ili više zemalja dijele isto jelo najčešće će ga svaka pokušati prisvojiti.

Ruska salata obično se pravi od krompira i povrća narezanog na kockice, potom od jaja i/ili neke vrste mesa, majoneze i laganih začina. Original je izmislio 1860-ih Lucien Olivier, po kojem nosi jedan od naziva, kuhar u popularnom, visokokvalitetnom moskovskom restoranu L'Hermitage.

Njegova kreacija nosila je naziv majonez od divljači i bila je sasvim drugačija od onoga što danas poznajemo, sa crnim kavijarom, kokošjim i rakovim repovima kao glavnim sastojcima. U narednih 150 godina, jelo je evoluiralo i postalo dostupnije "običnom narodu", a gurmanski sastojci su zamijenjeni svakodnevnim.

Tako se u Rusiji i Ukrajini ona naziva Olivierovom, dok se u zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Srbije, Turske ili Meksika naziva ruskom.

Naziv francuska salata koristi se u BiH, ali i susjednoj Htvatskoj, Sloveniji te Mađarskoj. U Brazilu je prepoznaju kao majoneza salatu, u SAD-u i Australiji je ipak krompir salata, a Indonežani je nazivaju nizozemskom.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.