Овај рецепт је право рјешење за све који желе домаćи хлеб без дугих процедура и компликованих корака. Припрема је толико једноставна да ће чак и почетници уживати!
Савршен је за оне тренутке када желите нешто свјеже и домаће, али немате много времена. Или за викенд јутра када желите да изненадите своју породицу топлим хљебом без устајања у зору.
Састојци:
- 800 g брашна
- 2 кашичице соли
- 2 кашике шеćера
- 10 g сувог квасца
- 500 ml топле воде
- 30 ml маслиновог уља
Припрема:
Просејте брашно у већу чинију да тесто буде прозрачније.
Додајте со, шећер и суви квасац. Све добро измијешати.
Додајте топлу воду и маслиново уље у смешу. Мијесите тесто док не постане глатко.
Покријте посуду кухињском крпом и оставите да се тесто диже на топлом мјесту 2 сата док се не удвостручи.
Тесто поделити на два дела, формирати векну и оставити да одстоји још 30-40 минута.
Премажите тесто мешавином млијека и маслиновог уља да добијете златну кору.
Пеците у рерни загријаној на 200°C око 30-40 минута док хљеб не порумени.