Како цијене хране у продавницама настављају расти, а грађани све чешће траже начине да смање отпад и продуже трајност намирница, чување хране постаје важније него икада. Једна од намирница која се најчешће баца у домаћинствима јесте – хљеб.
Без обзира на то купујете ли га у пекари или печете код куће, хљеб врло брзо губи свјежину за свега неколико дана зна постати сух или почети буђати.
Иако многи људи хљеб чувају у кухињском ормарићу или кутији за хљеб, вјерујући да је то најбољи начин да остане свјеж, те методе често не спрјечавају појаву буђи, нарочито у топлим и влажним условима.
Срећом, један пекар открио је једноставан трик који може знатно продужити свјежину хљеба – без потребе за било каквом посебном опремом. Све што вам треба јесте замрзивач.
Можда вам идеја замрзавања хљеба на први поглед дјелује непрактично, али заправо се ради о најефикаснијем начину да сачувате његов укус и текстуру, а уједно спријечите развој буђи.
Кључ је у правилном умотавању хљеба – ако га замрзнете добро замотаног, он ће задржати влагу без да постане бајат. Приликом вађења, можете га лагано тостирати или угријати у рерни, и поново ће бити као свјеже печен.
Супротно увјерењу да чување хљеба у фрижидеру помаже, стручњаци тврде да хлађење заправо убрзава процес бајатости.
Стављањем хљеба у замрзивач можете му значајно продужити рок трајања – од неколико дана на чак неколико седмица, што ову методу чини економичном и практичном и за породице и за појединце.
Пекар тврди: „Хљеб у замрзивачу је заштићен од буђања јер нема топлине ни влаге које су главни узроци њеног настанка.“
Додаје да хљеб у фрижидеру може трајати који дан дуже, али врло брзо губи на квалитету – док замрзнути, правилно умотан хљеб чува и текстуру и укус.
Без обзира на то купујете ли га у пекари или печете код куће, хљеб врло брзо губи свјежину за свега неколико дана зна постати сув или почети буђати.
Препоручује се замрзавање хљеба у пластичној фолији или врећицама за замрзавање, а идеално је замрзавати кришке појединачно за лакше кориштење – посебно ујутро кад вам треба брзи доручак. Цијеле векне можете благо загријати прије резања.
Хљеб се може одмрзавати на собној температури или кратко угријати у рерни како би му се вратила хрскава кора, пише Еспресо.
Иако замрзавање није трајно рјешење, оно „значајно“ продужава трајност хљеба без губитка на укусу. Уз овај једноставан корак, ваш хљеб може остати свјеж, укусан и без буђи много дуже.