Наше тијело се мијења како старимо, па оно што нам је одговарало у младости можда више неће одговарати када уђемо у зрелије године.
Ово је посебно важно када је ријеч о исхрани, јер многе даме примјећују да им у педесетим годинама више није тако лако да одрже витку линију.
Такође, треба узети у обзир и да са годинама расте ризик од одређених болести, па нам здрава исхрана може помоћи да тај ризик смањимо.
Нутриционисти препоручују да одређене намирнице избаците или их барем сведете на минимум када уђете у зрелије године.
Пржена храна
Уље у којем пржите тај укусни помфрит не само да додаје велику количину непотребних калорија, већ је и пуно засићених масти које могу повећати ниво холестерола у крви.
Намирнице с много (скривеног) шећера
Унос додатног шећера требало би ограничити на 10 процената или мање од укупног дневног калоријског уноса, што значи да у исхрани с дневним уносом од 2000 калорија не би требало бити више од 200 калорија унијетих кроз шећер или више од 50 грама шећера дневно. Имајте на уму да су многе намирнице пуне скривеног шећера, па пажљиво читајте етикете на прехрамбеним производима, чак и на онима који се сматрају здравима.
Храна с пуно соли
Ово је нарочито важно ако имате проблема са високим крвним притиском. Ако не солите много храну, то не значи да нека храна већ не садржи пуно соли. Прерађене намирнице попут смрзнуте пице или супе из кесице пуне су скривене соли. Чак 75 процената соли у нашој исхрани долази из прерађене хране, а не из сољенке. Обратите пажњу на листу састојака и тражите намирнице с пет или мање процената соли од препоручене дневне количине.
Ултра прерађене грицкалице
Већина хране коју конзумирамо је прерађена на неки начин, али оно што је заиста опасно јесте ултра прерађена храна. Смрзнуто поврће или парадајз из конзерве нису проблематични, али бројна прерађена храна, попут полуготових мјешавина за колаче, чипсева и сличних грицкалица, кечапа, заслађеног јогурта и смрзнутих пица, садрже боје за храну, со, конзервансе и друге адитиве. Осим тога, већина прерађене хране сиромашна је влакнима и нутријентима као што су калијум или магнезијум, а често је пуна масти и соли.
Алкохол
Заборавите на коктеле и аперитиве. Организам с годинама постаје све осјетљивији на негативне ефекте алкохола. Алкохол доприноси многим здравственим проблемима, попут болести јетре, срчаних болести, бубрежних болести, поремећаја у имунолошком систему и неуролошких болести попут деменције.