Јаја су саставни дио многих оброка, па залихе често брзо нестану. Ипак, битно је обратити пажњу на њихов квалитет и рок трајања јер тровање јајима није ријеткост.
Према магазину Фресхланд, свјежа јаја могу се чувати у фрижидеру до мјесец дана, а уз правилно складиштење, овај период може бити и дужи. Ипак, не заборавите да је у тај период урачунато и вријеме које су провела на пијаци или у продавници. Зато је важно увијек провјерити датум паковања.
Кувана јаја имају краћи рок трајања – могу се чувати у фрижидеру до недјељу дана, док их ван фрижидера треба искористити у року од 12 сати.
Ако имате било какву сумњу у квалитет јаја, прије него што их употријебите, разбијте их у посебну посуду. Ако изгледају или миришу сумњиво, боље их је бацити.
Једноставан трик за провјеру свјежине јаја је да их потопите у воду. Најсвјежија јаја ће потонути на дно посуде, док ће она мање свјежа плутати или стајати усправно у води.