Јаја су одличан додатак бројним јелима, али вријеме кувања честа је тема искусних кувара. Користе се у многим рецептима, а ових су дана звијезда празничног стола.
Начин на који кувамо јаје утиче на квалитету хране, а и свако јело има тачно прописано, мора ли оно бити тврдо, меко или средње кувано. Али, понекад се лако погријеши.
Три су начина - меко, средње и тврдо. И сваки начин кувања, рећи ће вам сваки кувар, мијења окус и утисак јела, као и саму текстуру јаја.
Меко кувана јаја савршена су уз авокадо и на тосту или у малој чашици. Да бисте направили меко кувана јаја, треба их кувати у врућој води тачно три минуте.
Средње кувана јаја треба кувати у кипућој води 6 минута, а након тога их треба пребацити у хладну воду. Таква су супер за тјестенине или украшавање других јела.
Тврдо кувана јаја треба кувати десет минута, а онда пребацити у хладну воду.