Mnogi ih obožavaju

Dobra priprema je ključ uspjeha: Kako ispeći ukusne kestene u rerni

  • Извор: Ljepota&Zdravlje
  • 29.09.2022. 22:11

Jesenje popodne rezervišite za pripremu mirisnih pečenih kestena!

S nestrpljenjem smo dočekali sezonu omiljenih šumskih plodova kestena.

Tim povodom smo pripremili kratak vodič za pečenje kestena u rerni. Ovaj postupak je zaista jednostavan i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine. Trebaće vam samo kvalitetni plodovi, nož, pleh, rerna i malo dobre volje.

Kako pripremiti kestene za pečenje?

Dobra priprema je ključ uspjeha. Prije svega, trebate oprati kestene. Kad su kesteni čisti, osušite ih i stavite na dasku za rezanje. Morate izrezati prorez u ljusci svakog kestena jer to omogućuje oslobađanje pare tokom procesa kuhanja, odnosno pečenja. Vrlo oštrim nožem s deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku plusića ili veći, polukružan.

Ovaj korak je obavezan! Jer ako ne napravite rupu za izlaz pare, kesten će eksplodirati. Uz to, stvaranje dovoljno velikog reza olakšava guljenje kestena.

Pečenje u rerni

Pečenje kestena u rerni prilično je jednostavno. Kada su kesteni pripremljeni, stavite ih na pleh i pecite 20-ak minuta na 200 °C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti neodoljiv miris jeseni. Većim kestenima biće potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primijetite da su kesteni još uvijek nedovoljno pečeni nakon vađenja iz rerne, slobodno ih vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ih ne prepečeš. Ako su kesteni u potpunosti pocrnili, vrlo vjerojatno ste ih prepekli pa je naš savjet da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i provjerite stanje.

Kada su pečeni, izvadite ih rerne te pleh pokrijte mokrom krpom i držite tako 10-15 minuta kako bi se kesteni omekšali i bili lakši za guljenje, piše Ljepota i zdravlje.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.