Prebacuju se iz Afrike

Vagnerovci kreću na Harkov?

  • Izvor: Agencije
  • 17.04.2024. 12:11

Kremlj planira da prebaci određeni dio pripadnika ruske plaćeničke "Vagner grupe", privatne kompanije koju nakon smrti osnivača Jevgenija Prigožina kontroliše država, iz misije u Africi u Belgorodsku oblast na granici s Ukrajinom.

To je objavio američki Institut za proučavanje rata, pozivajući se na ruske izvore koji imaju insajderske informacije, prenosi Kijev post.

Belgorodska oblast nalazi se na oko 40 kilometara od granice i nasuprot Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini za koji se posljednjih nedjelja tvrdi da bi mogao da bude nova meta ruske ofanzive.

Baba Vanga predvidjela Treći svjetski rat, od ovih njenih riječi se ledi krv u žilama

Baba Vanga predvidjela Treći svjetski rat, od ovih njenih riječi se ledi krv u žilama

Ta pogranična ruska oblast takođe je teritorija na koju se prelio rat u Ukrajini, pošto trupe pod komandom Kijeva redovno dronovima napadaju Belgorod, a ruske paravojne formacije koje se protive vlasti predsjednika Vladimira Putina vrše prekogranične upade u tu oblast.

Prema tvrdnji izvora Instituta, Kremlj smatra da Andrej Averjanov, general-pukovnik ruskog Glavnog vojnog obavještajnog direktorata (GRU) nije uspio da se drži zadatih rokova kada je u pitanju razvoj Afričkog korpusa vagnerovaca koji se nalazi pod kontrolom Ministarstva odbrane u Moskvi.

- U toku su pripreme za prebacivanje odabranih jedinica iz Afrike u Belgorodsku oblast - naveo je izvor vašingtonskog instituta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: