Novi Meksiko

Ponos američke avijacije se srušio i potpuno izgorio

  • Izvor: Agencije
  • 29.05.2024. 08:21

Pilot američkih vazduhoplovnih snaga povrijeđen je nakon što se katapultirao iz ponosa američke avijacije, aviona F-35B, koji se u utorak srušio u Albukerkiju u Novom Meksiku.

Avion, koji košta 135 miliona dolara, udario je o zemlju južno od Albukerki Internešnal Sanporta oko 13:50 nakon što je napunio gorivo u zračnoj bazi Kirtland, prema "KOB4".

Pilot, jedina osoba u avionu, sigurno se katapultirao i prebačen je u bolnicu Univerziteta Novi Meksiko u stabilnom stanju, prema gradskoj vatrogasnoj službi i vojnim zvaničnicima.

Moguć i grad: Najavljeno novo nevrijeme u BiH

Moguć i grad: Najavljeno novo nevrijeme u BiH

Avion je letio iz pogona Lokid Martina u mornaričkoj vazduhoplovnoj rezervnoj stanici u Fort Vortu u Teksasu do baze zračnih snaga Еdvards u Kaliforniji kada se srušio.

Na fotografijama sa mjesta nesreće vidi se spaljena olupina aviona koja gori u polju pored puta. Vazdušna baza Kirtland vodi istragu o nesreći.

Portparol baze rekao je za "Post" da će više informacija biti objavljeno čim budu dostupne.

Ovo je druga nesreća vojnog aviona u Novom Meksiku u isto toliko mjeseci. U aprilu, F-16 Fajting Falkon - koji je koštao oko 63 miliona dolara - srušio se u udaljenom području u blizini baze Holoman u južnom dijelu države.

Stravični prizori na mjestu sudara autobusa i auta

Stravični prizori na mjestu sudara autobusa i auta

Pilot je zadobio lakše povrede nakon što se i on katapultirao iz aviona.

Smještena na južnom rubu Albukerkiju, baza Kirtland dom je 377. krila vazduhoplovne baze, koja provodi nuklearne operacije te obučava i oprema ekspedicione snage. Tu se nalazi i Istraživačka laboratorija ratne avijacije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: