Drastična promjena vremena

Еvropi prijeti katastrofa: Cijeli kontinent biće poplavljen

  • Izvor: Kurir
  • 08.09.2024. 21:55

Prvi talas hladnog vazduha već će u noći sa nedjelje na ponedjeljak preći preko sjevernog Sredozemlja i Alpa. Postoji mogućnost jakih grmljavinskih oluja, a od ponedjeljka ujutro moguće su poplave na sjeveru Italije, u Sloveniji i Austriji.

Krajem sljedeće sedmice u srednju Еvropu stiže hladnija vazdušna masa, koja bi mogla donijeti loše vremenske prilike, dodatne poplave i solidnu količinu snijega na Alpima. Zanimljivo je da će obilne padavine zadesiti i pustinju Saharu, gdje bi u septembru u većem dijelu zapadne Sahare moglo pasti i više od 500 odsto uobičajene mjesečne količine padavina. Ako dođe do toga, dijelovi pustinje će ozeleniti.

Što su mora toplija, veća je vjerovatnoća ekstremnijih i obilnijih padavina

Ova dva talasa, niski nad zapadnom Еvropom i tropski u sjeverozapadnoj Africi, uticaće na putanju vazdušne mase, koja bi sljedećih dana na sjever Sredozemlja i u srednju Еvropu mogla donijeti topao i znatno vlažan vazduh, što će dovesti do lošeg vremena i mogućih poplava. Na nivo vlage i količinu padavina do sredine septembra uticaće i ekstremni morski toplotni talas, u kombinaciji sa još uvijek neobično toplim vodama Sredozemnog mora. Naime, globalna mora, mora oko Еvrope, a posebno Sredozemno more, značajno su se zagrijala nakon velikih i dugotrajnih ljetnih toplotnih talasa.

Mora širom Еvrope početkom septembra još su izuzetno topla, pogotovo u baltičkim, sjevernim i mediteranskim oblastima. To uključuje Ligursko i Tirensko more, Jadransko more, Jonsko more i Еgejsko more, gdje su temperature vode oko četiri do šest stepeni Celzijusovih više od prosjeka. Što su mora toplija, veća je vjerovatnoća ekstremnijih i obilnijih padavina.

Opasnost od poplava

Do ponedjeljka ujutro hladan front će stići u južnu i srednju Italiju i na južni Jadran, a zahvatiće zemlje zapadnog Balkanskog poluostrva. Nakon toga slijedi kratko zatišje, a onda će se krajem sedmice nad Еvropom opet uspostaviti znatno hladniji koridor vazdušnih masa.

Takvi vremenski uslovi savršen su recept za produženo razdoblje prekomjernih padavina i visokog rizika od potencijalnih poplava u cijelom regionu. S obzirom na to da će prvi front koji će trajati danas i sutra biti kratkog vijeka, neće puno uticati na temperaturu mora. To znači da bi krajem sljedeće sedmice drugi sistem mogao da donese još više padavina sjeveru Italije, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Dosadašnje iskustvo govori da treba pažljivo pratiti razvoj situacije zbog mogućih poplava.

Idućeg vikenda slijedi znatno hladnije vrijeme s temperaturama oko osam do 12 stepeni Celzijusovih, što je ispod prosjeka za sredinu septembra. U zapadnoj polovini Еvrope biće puno hladnije nego inače. Ovaj hladni talas mogao bi dovesti do prvih značajnijih sniježnih padavina u Alpima, prenosi Kurir.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: