Poplave u Еvropi

Ciklon ''Boris'' piše veći ceh prevoznicima u Srpskoj

  • Izvor: Glas Srpske
  • 18.09.2024. 18:19

Ciklon “Boris” koji je potopio centralnu i istočnu Еvropu zadaje glavobolje i prevoznicima iz Republike Srpske u međunarodnom transportu, jer svakim danom kašnjenja na utovar i istovar robe troškovi se samo gomilaju.

Ispričao je to “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić, dodavši da najviše problema imaju vozači u Austriji i dijelu Njemačke, gdje je čak i auto-put ovih dana bio poplavljen.

"Dio puta oko Rajne je bio poplavljen i naši vozači su čekali u kolonama da se voda povuče. Ne možemo na to uticati, mora se čekati, a to su uglavnom višesatna čekanja“, rekao je Grbić.

Troje mrtvih u eksplozijama voki-toki uređaja u Libanu

Troje mrtvih u eksplozijama voki-toki uređaja u Libanu

Dodao je da zbog svega toga pojedine isporuke kasne.

"Za oko 90 odsto transporta za zemlje Еvropske unije, pogotovo za Njemačku, zakazani su termini i utovara i istovara i ne možete doći kada hoćete, već tačno u zakazano vrijeme. Ukoliko ne stižete, ostave vas za naredna dva, tri dana, kad budu imali neki slobodan termin da se utovari ili istovari roba“, pojasnio je Grbić.

Istakao je da sve to i te kako povećava troškove prevoznicima.

"Vozač je na putu nekoliko dana, njegova dnevnica je od 80 do 100 evra, vozio ili čekao morate mu platiti dnevnicu i treba da mu bude plaćeno jer niko od tih vozača nije kriv za vremenske neprilike zbog kojih mora čekati. Sve i da stoji čitav dan mora nešto da jede i pije. Sve to ide na račun prevoznika, ali tako je kako je“, rekao je Grbić, dodavši da se i prevoznici uzdaju u vremensku prognozu koja za narednih nekoliko dana pokazuje stabilizaciju vremena.

Pisao da bi je ispocuclavao: Slao djevojci poklone, sad mu prijeti robija

Pisao da bi je ispocuclavao: Slao djevojci poklone, sad mu prijeti robija

Iako poplave zadaju brojne probleme mnogim prevoznicima, pojedina domaća preduzeća uspijevaju poslovati kao i do sada, jer mahom dobijaju sirovinu ili plasiraju svoje proizvode u krajeve koji nisu pod vodom.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM” koje 90 odsto svojih proizvoda plasira u Еvropu, ističu da im poplave u evropskim gradovima za sada ne ometaju poslovanje.

"Prije dva dana smo poslali kamion nedaleko od Beča, sve je prošlo bez problema. Nadam se da će tako biti i u narednom periodu“, istakao je direktor i vlasnik preduzeća Slobodan Golub.

On je podsjetio da su gotovo deset mjeseci narudžbe stalno padale te da su u julu i avgustu izvezli sve što su imali na zalihama, čak 53 šlepera robe.

Bogataški doručak za stomak sit pola dana

Bogataški doručak za stomak sit pola dana

Sa Еvropom sarađuje i banjalučko preduzeće “Bema” koja iz Italije, Austrije i Češke nabavlja materijal za obuću.

"Narudžbe su smanjene, nema dovoljno proizvodnje, još problemi u transportu zbog poplava da nas zadese i ne znam šta bismo. Za sada sve funkcioniše. Nadamo se da će poslije svega toga potražnja za obućom biti veća i da će naši obućari i tekstilci imati više posla“, rekao je direktor “Beme” Marinko Umičević.

Situacija u Srpskoj

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Milan Gavrić rekao je juče da su u Srpskoj nivoi rijeka u blagom porastu, ali da se ne očekuju nagli porasti koji bi doveli do izlivanja.

"Svakodnevno pratimo meteorološke prognoze. Ne vjerujemo da će ijedan vodotok doći i do linije redovne odbrane od poplava, ali ćemo blagovremeno obavještavati o potencijalnim problemima“, naveo je Gavrić. 

Iz pravoslavlja prešla u islam: Jelena je unuka narodnog heroja koja je odlučila da promijeni vjeru

Iz pravoslavlja prešla u islam: Jelena je unuka narodnog heroja koja je odlučila da promijeni vjeru

On je istakao da oprez uvijek postoji kada je riječ o bujičnim vodotocima koji mogu da nastanu u situacijama ekstremnih pljuskova na mikrolokacijama, a što nije moguće ni prognozirati.

Kada je riječ o nasipima na Savi i Drini, Gavrić je rekao da su u stabilnom stanju i da se redovno održavaju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)