Raste i Sava, ovi dani su kritični

Vodostaj u Srbiji raste iz minuta u minut, Dunav se diže za još 2 metra

  • Izvor: Kurir
  • 18.09.2024. 13:54

Ciklon "Boris" je za vikend i početkom ove nedjelje napravio haos u srednjoj Еvropi kada je zbog obilnih padavina došlo do jakih poplava i izlivanja velikih rijeka. Više od 15 osoba je izgubilo život.

Na sreću, kod nas situacija nije alarmantna, kažu nadležni, ali neminovno je da poplavni talas stiže do nas i podiže vodostaj na Dunavu. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će Dunav narednih dana biti u većem porastu.

Trenutni vodostaj Dunava kod Bezdana je 404 cm, a u nedjelju će biti 660 cm. Već u petak će preći granicu redovne odbrane od poplava koja na ovom mjestu iznosi 500 cm. Kod Apatina će u nedjelju biti još veći vodostaj Dunava te će u nedjelju dostići 740 cm, a na ovom mjestu je granica redovne odbrane od poplava 600 cm.

Italija u opasnosti

Italija u opasnosti

- Vodostaj Dunava je u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umjerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana. Vodostaj Save je u umjerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, zatim u stagnaciji. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu i Savi su u domenu srede visokih i srednjih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrijednosti za ovo doba godine - navodi se na sajtu RHMZ.

Temperature vode na rijekama u Srbiji

Dunav oko 16.7 stepeni

Sava oko 19.5 stepeni

Velika Morava oko 16.8

Tisi oko 20.0 i na banatskim vodotocima oko 17.6 stepeni, što je oko prosječnih vrijednosti temperatura vode za ovo doba godine

Informacija o stanju voda

- Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na rijeci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumijeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Poplave u centralnoj Еvropi odnijele 21 život; Vodeni talas ide Dunavom

Poplave u centralnoj Еvropi odnijele 21 život; Vodeni talas ide Dunavom

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtijevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumijeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosijecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumijeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

Raste broj poginulih u poplavama u Еvropi; U Mađarskoj vojska na terenu

Raste broj poginulih u poplavama u Еvropi; U Mađarskoj vojska na terenu

U vrijeme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti - navodi se na sajtu RHMZ.

Vrijeme narednih dana

Aleksandra Travica, meteorolog RHMZ, kazala je za Kurir da se do 24. septembra očekuje postepeno toplije vrijeme, do petka promjenljivo oblačno, mjestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim predjelima.

U Austriji zbog poplava evakuisano sedam gradova; Mađarska zatvara puteve pored Dunava

U Austriji zbog poplava evakuisano sedam gradova; Mađarska zatvara puteve pored Dunava

- Za vikend i početkom naredne sedmice pretežno sunčano, samo još u subotu na jugozapadu i jugu uz promjenljivu oblačnost očekuju se kiša i lokalni pljuskovi - kazala je Travica i dodala da će u prestonici do petka biti promjenljivo oblačno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, a za vikend i početkom naredne sednice pretežno sunčano.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.