Milica Ristović Krstić za ATV

Ko i kako mjeri gledanost u BiH?

  • Izvor: ATV
  • 01.06.2024. 20:41

Mjerenje gledanosti i brojne nepravilnosti u toj oblasti su teme na koje je ATV godinama upozoravala. O tome se raspravljalo i u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno pred Komisijom za borbu protiv korupcije.

Direktor Instituta za metrologiju BiH Milica Ristović Krstić rekla je za ATV da se u javnost šalje jako loša slika Instituta za metrologiju u BiH iako je to jedna od važnijih, razvijenijih i značajnijih institucija.

"Prije svega, meni je jako žao što se slika Instituta za metrologiju u BiH šalje u javnost jedna takva loša slika. Direktor Instituta se predstavlja kao predmet saslušanja pred jednom takvom komisijom što je apsolutno van pameti. A sa druge strane, ono što čujemo u zadnje vrijeme, u Institutu za metrologiju uglavnom se dovodi u negativan kontekst. Nažalost, s obzirom da je to jedna od važnijih, razvijenijih i značajnijih institucija u svakom smislu je reprezentativna i mislim da je jako dobro razvijena, opremljena sa jako dobrim kadrovima i jako dobrim kapacitetima", kaže Ristović Krstić.

Ona je istakla da je razlog za javno saslušanje ispred komisije za korupciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bila anonimna prijava.

Obavljeno javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju

Obavljeno javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju

Ristović Krstić ističe da je vrlo neobično da tako jedna ozbiljna komisija postupa na osnovu anonimne prijave u kojoj nije bio nikakav navod da je postojala bila kakva koruptivna radnja.

"Dakle, sama ta anonimna prijava bila je samo povod da bi se saslušanje održalo. Jasno je bilo da ja motiv nekih poslanika, ne svih, ali smatram da je to bila predstava za javnost konkretno dva poslanika koji su došli tu da prosto naprave priču očito sa već pripremljenim scenarijem", rekla je Ristović Krstić.

Prema njenim riječima, apsolutno nije bilo osnova da se saslušanje uopšte desi.

"Ono što se na kraju desilo jeste da je sam predmet zbog kojeg su oni htjeli da naprave cijelu tu hajku protiv mene, a to je Pravilnik o tehničkim i metrološkim uslovima za uređaje sa mjerenje gledanosti nije ni mogao biti tema rasprave zato što je pred Sudom BiH pokrenut upravni spor protiv ovog pravnika", rekla je Ristović Krstić.

Ona ističe da se o temi nije moglo ni raspravljati jer ne može biti predmet saslušanja nešto što je predmet sudskog postupka.

"Ali to nije spriječilo komisiju na čelu pod inicijativom sa ova dva poslanika da donesu zaključak kojim će oni uputiti dopis Sudu gdje će oni od Suda tražiti stavljanja Pravilnika van stane do donošenja rješenja što je skandalozno", ističe Ristović Krstić.

Prema njenim riječima, neviđeno je u sudskoj praksi da jedno zakonodavno tijelo šalje neku inicijativu u sred sudskog postupka pravosudnim institucijama.

"Radi se o zaključku o temi koja uopšte nije bila predmet saslušanja i to u zaključku stoji da se pravilnik stavi van snage zbog mogućih eventualnih koruptivnih radnji ukoliko se to ne desi. Bespredmetno je to komentarisati", rekla je Ristović Krstić.

Ona je podsjetila da je Institut samostalna upravna organizacija i da su ovlaštenja direktora po Zakonu o osnivanju Instituta i po Zakonu o metrologiji BiH zaista široka.

Ristović Krstić je potvrdila da je jedna Agencija za mjerenje gledanosti  posljednjih deset godina jedna mjerila gledanost.

"Oni su u principu bili jedini imalac mjerila u BiH i imali sertifikat o odobrenju tipa za uređaj koji je bio validan i u principu oni su u svom okviru osnovali laboratoriju za verifikaciju tih mjerila, a onda su dalje obrađivali te podatke i slali ka vani zainteresovanim svim stranima, oglašivačima i medijskim kućama", rekla je Ristović Krstić te dodala da Institut ne ulazi dalje u taj dio od obrade rezultata koji se dobije sa uređaja.

Ona je istakla da je važno da uređaj bude tipski odobren i da bude verifikovan.

"Propisali smo uređaj najnovije tehnologije i sve ono što je definisano u Pravilniku mogu da zadovolje najmanje tri najveća proizvođača u svijetu. Pravilnik je propisana najnovija tehnologija koja podrazumijeva zaštitu privatnosti potrošača, zaštitu onoga u čijem je domaćinstvu taj uređaj, do toga da ni na koji način nije moguće manipulisati rezultatima", rekla je Ristović Krstić.

Ona je naglasila da prilikom pisanja Pravnika nije postojalo favorizovanje nikoga.

Ristović Krstić napominje da je saslušanje u Parlamentarnoj skupštini pri put da se politika umešala u rad institucije.

"Pravilnik ide u prilog svima onima koji žele relevantne i tačne podatke", jasna je Ristović Krstić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 ATV Specijal: Dok. Film: Svjedok

    'O premijeri istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" ne propustite pogledati u našem studiju sa relevantnim gostima. "ATV Specijal", večeras u 20 časova.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.