Borenović i ostali satima ispitivali Milicu Ristović Krstić

Mjerenjem gledanosti medija u BiH 10 godina bavila se samo jedna agencija

  • Izvor: ATV
  • 27.05.2024. 19:28

Branislav Borenović i još nekoliko članova Komisije za borbu protiv korupcije, prilično su se zapetljali u sopstvenoj želji da diskredituju direktora Instituta za metrologiju BiH Milicu Ristović Krstić da su zaboravili šta je nadležnost Komisije.

Na javnom saslšanju zbog pravilnika koji nije po mjeri nekim medijima u BiH, zaboravili su nivoe vlasti, pa su od Suda tražili da privremeno zabrani pravilnik o mjernju gledanosti. Ne brine Borenovića i ostale što se tako politika direktno miješa u rad pravosuđa.

"Zaključak kojim se upućuje sudu zahtjev za privremenu mjeru je opšte nepoznavanje pravnih propisa od strane mojih kolega, jer Komisija nije stranka u postupku, koja ima pravo da traži privremenu mjeru u odnosu na bilo koji spor pred sudom koji se vode, to mogu samo da traže stranke u postupku, već se ovo može okaratkerisati kao jedan pokušaj da se vrši pritisak na nezavisnost pravosuđa", kaže Milorad Kojić, član Komisije za borbu protiv korupcije.

Satima su Borenović i ostali ispitivali Milicu Ristović Krstić i bez obzira što im je nekoliko puta objasnila i pravilnik i pravila i zašto je koji propis donesen. Branislav Borenović i nekoliko članova komisije mahom iz opozicionih partija kao da nisu ni slušali već pominju korupciju, namještanje gledanosti i ostala čuda koja bi po njima trebalo da se dese.

To što je do sada godinama samo jedna agencija mjerila gledanost tv kanala, to im nije problem. Izgleda je problem upravo u tome, svaka druga nije po mjerima Borenoviću i nekim medijima zbog kojih se današnje saslušanje i desilom.

„Ovdje se radi o jednoj ozbiljnoj zloupotrebi javnih ovlaštenja i davanje javnih poslova potencijalno povlaštenim, privilegovanim preduzećima koji imaju monopol u toj određenoj sferi", kaže Branislav Borenović, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije.

Direktor Instituta za metrologiju Milica Ristović Krstić kaže da se Institut nije bavio mjerenjem gledanosti, već da propisuje uređaje koji se za to koriste i imenuje laboratorije koje ispunjavaju uslove za verifikaciju uređaja za mjerenje gledanosti. Ona je objasnila da su podzakonski akti i njihove izmjene donošene zbog potreba privrede, samog instituta, ali i zahtjeva u procesu pristupanja BiH ЕU, navodeći da je dio izmjena podzakonskih akata bio neophodan i zbog potrebe korekcije cijena usljed inflacije.

„U ovom trenutku niko u zemlji nema odgovarajući sertifikat o odobrenju tipa. U ovom trenutku, tržište je apsolutno otvoreno za sve zainteresovane strane, agencije, za sva privatni i pravna lica, koja imaju tendenciju da se bave time. Dakle, tržište je apsolutno otvoreno i uslovi su jednaki za sve", rekla je Milica Ristović Krstić, direktor Instituta za metrologiju.

Iako u BiH više nema ko da mjeri gledanost, pitanje je kako se to radilo i dosad. Favorizovanjem pojedinih TV stanica, "AM“ agencija koja se jedina u BiH bavila istraživanjem gledanosti TV programa, pomagala je punjenju budžeta tih favorita, što je potvrdio i Sud BiH. Inače, istraživanje gledanosti je svojevrsna podloga za finansiranje TV stanica koje stižu od marketinga.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.