Institut za metrologiju

Nepravilnosti i nelogičnosti u mjerenju gledanosti

  • Izvor: ATV
  • 31.05.2024. 19:25

Godinama su pojedine TV kuće ubirale ekstra profit od marketinga na osnovu izmišljenih i njima namještenih podataka o gledanosti u BiH. Na to je sve godinama upozoravala i ATV koja je ukazivala da podaci o gledanosti u BiH nisu realni. A sve je krenulo od Instituta za metrologiju – brojne odluke nezakonito su bile donesene bez saglasnosti Savjeta za metrologiju, odnosno mjeriteljstvo.

Institut se sam bez saglasnosti Savjeta proglasio nadležnim za oblast mjerenja gledanosti. I tada je na scenu stupa agencija AM koja je dobila ekskluzivno pravo da verifikuje uređaje za mjerenje gledanosti, odnosno sami sebe su bez zakonskog uporišta ovlasitili da mjere gledanost. Na to su upozoravali iz Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske, ali su ih u Institutu ignorisali. O tome smo izvještavali u novembru 2022.

Kada je u pitanju imenovanje laboratorije za verifikaciju mjerila, u zakonu stoji da se bora dobiti saglasnost, da institut u stvari mora dobiti saglasnost Savjeta za metrologiju, što u ovom slučaju nije bio slučaj“, rekao je 2022. godine tadašnji direktor Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske Nikola Đukić.

Da su podaci o gledanosti nerealni, shvatili si i sva tri javna emitera u BiH koji su se jasno rekli da podaci agencije AM nisu tačni. O tome smo pisali prije sedam godina. 

„Pokušavali smo na sve moguće načine da dođemo do toga na koji način se vrši mjerenje. Znate kad tražite one osnovne podatke, gdje su ti piplmetri, koliko ih ima, mi smo tu sumnju izražavali godinama, čak i kada su oni govorili da smo najgledaniji“, rekao je 2017. godine tadašnji generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Tada je nefer poslovanje i različite aršine potvrdio i sam Sud. Međutim, u agenciji se nisu mnogo obazirali. Sedam godina kasnije praksu nisu promijenili. Sertifikat o odobrenju tipa mjerila su izgubili 10. maja, ali ih to nije omelo da mjerenja nastave da vrše još 14 dana nakon toga. Izgubili su ga po novom Pravilniku o metrološkim i tehničkim uslovima za mjerila gledanosti, piplmetar, koji je donesen lani u oktobru. Po starom su mogli da se koriste uređaji koji su prevaziđeni. Trenutno u BiH ne postoje uređaji koji zadovoljavaju propise. ATV je godinama izvještavala o problemima u mjerenju TV gledanosti, kao i o brojnim nelogičnostima. 

„Jedan najkonkretniji primjer kada su nam jedan dan došla istraživanja, kada smo vidjeli 0,00%, što je zaista nemoguće, a onda nam je iz AM kao zvanično objašnjenje i odgovor kažu, vi taj dan niste bili vidljivi u BH telekomu. Samo malo, šta je sa Telekomom Srpske? Šta je sa drugim operaterima, koji su zaista primarni u Republici Srpskoj? To je jasan primjer o nepravilnoj podjeli, o netransparentnosti u radu i očigledno duplim aršinima. Govorimo o budžetima od nekoliko desetina miliona KM koji dolaze na tržište i koji se iz Sarajeva raspoređuju kako nekome odgovara, odnosno, na osnovu baš svih tih istraživanja koja su izazivala brojne opravdane sumnje“, istakao je Dejan Stupar, direktor prodaje i marketinga ATV-a.

Nakon svega, postavlja se logično pitanje - ko mjeri navodno gledanost i na koji način? Ne treba zaboraviti da je deset TV stanica i medijskih agencija tražilo reviziju istraživanja gledanosti, što je agencija AM odbila, što svakako ide u prilog da su podaci o gledanosti godinama bili namješteni. Dosad su, navodno, jedini imali laboratoriju za servisiranje piplmetara i druge opreme, pa su mogli sami sebi izdavati sertifikate o ispravnosti opreme. To više nije slučaj. Institut je ispunio svoju dužnost - donio akte koji propisuju karakteristike uređaja za mjerenje i osigurao da se redovno provjerava njihova tačnost. Nekome je, čini se, i to zasmetalo, pa je Komisiji za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine BiH stigla anonimna prijava. Naravno kako bi se ponovo zaštitili nečiji interesi. Najglasniji su bili opozicionari. Kako i ne bi kada su godinama štitili interese koji su očigledno i njima donosili profit.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 ATV Specijal: Dok. Film: Svjedok

    'O premijeri istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" ne propustite pogledati u našem studiju sa relevantnim gostima. "ATV Specijal", večeras u 20 časova.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.