Комисија за борбу против корупције

Обављено јавно саслушање представника Института за метрологију

  • Извор: СРНА
  • 27.05.2024. 16:47

Комисија за борбу против корупције Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавила је данас јавно саслушање представника Института за метрологију БиХ по пријавама које се односе на услове и техничке околности у поступку мјерења гледаности медија, те питање лиценцираних кућа у другим областима.

- Индикативно је да се мјерењем гледаности медија уназад 10 година бавила једна агенција - рекла је директор овог института Милица Ристовић Крстић.

Она је навела да се новим правилником Института за метрологију, који је тренутно предмет управног спора који се води у Суду БиХ, отворило тржиште у овој области.

Крстићева је објаснила да се Институт није бавио мјерењем гледаности, већ да прописује уређаје који се за то користе и именује лабораторије које испуњавају услове за верификацију уређаја за мјерење гледаности.

Истичући важност дјелокруга рада Института за метрологију БиХ, она је као илустрацију навела да су прије доношења правила у здравственим установама у БиХ кориштени ултразвучни апарати који су добри за животиње и анестезиолошки уређаји из Другог свјетског рата.

Чланови Комисије били су у прилици да постављају питања и присутним члановима Савјета Института који су објаснили да је ријеч о савјетодавном тијелу које именује Савјет министара.

Крстићева је истакла да је садашњи Савјет Института за метрологију БиХ именован 2020. године и да су до сада имали двије редовне сједнице, а да је именовању Савјета претходило осам година без овог тијела.

- У тих осам година донесен је највећи број подзаконских аката Института јер је процјена тадашњег директора била да развој метрологије није могао чекати - рекла је Крстићева и истакла да је Институт увијек био подршка Савјету, који не учествује у изради подзаконских аката.

Она је објаснила да су подзаконски акти и њихове измјене доношене због потреба привреде, самог института, али и захтјева у процесу приступања БиХ ЕУ, наводећи да је дио измјена подзаконских аката био неопходан и због потребе корекције цијена усљед инфлације.

Члан Комисије Милорад Којић рекао је да је саслушање организовано како би се правилником који тек треба да буде донесен заштитио нечији интерес.

- Драго ми је да су се неке врсте карата почеле отварати и да видимо шта је била интенција овога, не да бисмо видјели да ли је нешто урађено погрешно него да се нешто уради у нечијем интересу. Изузимам се из тога, не желим као члан Комисије да будем дио потенцијалног притиска на било кога нити да амнестирам од одговорности било кога из Института - рекао је Којић.

Оцјењујући да је саслушање злоупотријебљено, он је навео да је потребно чути и мишљење претходног директора Института за метрологију БиХ о доношењу правилника који су на снази.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.