Милица Ристовић Крстић за АТВ

Ко и како мјери гледаност у БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 01.06.2024. 20:41

Мјерење гледаности и бројне неправилности у тој области су теме на које је АТВ годинама упозоравала. О томе се расправљало и у Парламентарној скупштини БиХ, односно пред Комисијом за борбу против корупције.

Директор Института за метрологију БиХ Милица Ристовић Крстић рекла је за АТВ да се у јавност шаље јако лоша слика Института за метрологију у БиХ иако је то једна од важнијих, развијенијих и значајнијих институција.

"Прије свега, мени је јако жао што се слика Института за метрологију у БиХ шаље у јавност једна таква лоша слика. Директор Института се представља као предмет саслушања пред једном таквом комисијом што је апсолутно ван памети. А са друге стране, оно што чујемо у задње вријеме, у Институту за метрологију углавном се доводи у негативан контекст. Нажалост, с обзиром да је то једна од важнијих, развијенијих и значајнијих институција у сваком смислу је репрезентативна и мислим да је јако добро развијена, опремљена са јако добрим кадровима и јако добрим капацитетима", каже Ристовић Крстић.

Она је истакла да је разлог за јавно саслушање испред комисије за корупцију Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ била анонимна пријава.

Обављено јавно саслушање представника Института за метрологију

Обављено јавно саслушање представника Института за метрологију

Ристовић Крстић истиче да је врло необично да тако једна озбиљна комисија поступа на основу анонимне пријаве у којој није био никакав навод да је постојала била каква коруптивна радња.

"Дакле, сама та анонимна пријава била је само повод да би се саслушање одржало. Јасно је било да ја мотив неких посланика, не свих, али сматрам да је то била представа за јавност конкретно два посланика који су дошли ту да просто направе причу очито са већ припремљеним сценаријем", рекла је Ристовић Крстић.

Према њеним ријечима, апсолутно није било основа да се саслушање уопште деси.

"Оно што се на крају десило јесте да је сам предмет због којег су они хтјели да направе цијелу ту хајку против мене, а то је Правилник о техничким и метролошким условима за уређаје са мјерење гледаности није ни могао бити тема расправе зато што је пред Судом БиХ покренут управни спор против овог правника", рекла је Ристовић Крстић.

Она истиче да се о теми није могло ни расправљати јер не може бити предмет саслушања нешто што је предмет судског поступка.

"Али то није спријечило комисију на челу под иницијативом са ова два посланика да донесу закључак којим ће они упутити допис Суду гдје ће они од Суда тражити стављања Правилника ван стане до доношења рјешења што је скандалозно", истиче Ристовић Крстић.

Према њеним ријечима, невиђено је у судској пракси да једно законодавно тијело шаље неку иницијативу у сред судског поступка правосудним институцијама.

"Ради се о закључку о теми која уопште није била предмет саслушања и то у закључку стоји да се правилник стави ван снаге због могућих евентуалних коруптивних радњи уколико се то не деси. Беспредметно је то коментарисати", рекла је Ристовић Крстић.

Она је подсјетила да је Институт самостална управна организација и да су овлаштења директора по Закону о оснивању Института и по Закону о метрологији БиХ заиста широка.

Ристовић Крстић је потврдила да је једна Агенција за мјерење гледаности  посљедњих десет година једна мјерила гледаност.

"Они су у принципу били једини ималац мјерила у БиХ и имали сертификат о одобрењу типа за уређај који је био валидан и у принципу они су у свом оквиру основали лабораторију за верификацију тих мјерила, а онда су даље обрађивали те податке и слали ка вани заинтересованим свим странима, оглашивачима и медијским кућама", рекла је Ристовић Крстић те додала да Институт не улази даље у тај дио од обраде резултата који се добије са уређаја.

Она је истакла да је важно да уређај буде типски одобрен и да буде верификован.

"Прописали смо уређај најновије технологије и све оно што је дефинисано у Правилнику могу да задовоље најмање три највећа произвођача у свијету. Правилник је прописана најновија технологија која подразумијева заштиту приватности потрошача, заштиту онога у чијем је домаћинству тај уређај, до тога да ни на који начин није могуће манипулисати резултатима", рекла је Ристовић Крстић.

Она је нагласила да приликом писања Правника није постојало фаворизовање никога.

Ристовић Крстић напомиње да је саслушање у Парламентарној скупштини при пут да се политика умешала у рад институције.

"Правилник иде у прилог свима онима који желе релевантне и тачне податке", јасна је Ристовић Крстић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.