Komisija za borbu protiv korupcije

Obavljeno javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju

  • Izvor: SRNA
  • 27.05.2024. 16:47

Komisija za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavila je danas javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH po prijavama koje se odnose na uslove i tehničke okolnosti u postupku mjerenja gledanosti medija, te pitanje licenciranih kuća u drugim oblastima.

- Indikativno je da se mjerenjem gledanosti medija unazad 10 godina bavila jedna agencija - rekla je direktor ovog instituta Milica Ristović Krstić.

Ona je navela da se novim pravilnikom Instituta za metrologiju, koji je trenutno predmet upravnog spora koji se vodi u Sudu BiH, otvorilo tržište u ovoj oblasti.

Krstićeva je objasnila da se Institut nije bavio mjerenjem gledanosti, već da propisuje uređaje koji se za to koriste i imenuje laboratorije koje ispunjavaju uslove za verifikaciju uređaja za mjerenje gledanosti.

Ističući važnost djelokruga rada Instituta za metrologiju BiH, ona je kao ilustraciju navela da su prije donošenja pravila u zdravstvenim ustanovama u BiH korišteni ultrazvučni aparati koji su dobri za životinje i anesteziološki uređaji iz Drugog svjetskog rata.

Članovi Komisije bili su u prilici da postavljaju pitanja i prisutnim članovima Savjeta Instituta koji su objasnili da je riječ o savjetodavnom tijelu koje imenuje Savjet ministara.

Krstićeva je istakla da je sadašnji Savjet Instituta za metrologiju BiH imenovan 2020. godine i da su do sada imali dvije redovne sjednice, a da je imenovanju Savjeta prethodilo osam godina bez ovog tijela.

- U tih osam godina donesen je najveći broj podzakonskih akata Instituta jer je procjena tadašnjeg direktora bila da razvoj metrologije nije mogao čekati - rekla je Krstićeva i istakla da je Institut uvijek bio podrška Savjetu, koji ne učestvuje u izradi podzakonskih akata.

Ona je objasnila da su podzakonski akti i njihove izmjene donošene zbog potreba privrede, samog instituta, ali i zahtjeva u procesu pristupanja BiH ЕU, navodeći da je dio izmjena podzakonskih akata bio neophodan i zbog potrebe korekcije cijena usljed inflacije.

Član Komisije Milorad Kojić rekao je da je saslušanje organizovano kako bi se pravilnikom koji tek treba da bude donesen zaštitio nečiji interes.

- Drago mi je da su se neke vrste karata počele otvarati i da vidimo šta je bila intencija ovoga, ne da bismo vidjeli da li je nešto urađeno pogrešno nego da se nešto uradi u nečijem interesu. Izuzimam se iz toga, ne želim kao član Komisije da budem dio potencijalnog pritiska na bilo koga niti da amnestiram od odgovornosti bilo koga iz Instituta - rekao je Kojić.

Ocjenjujući da je saslušanje zloupotrijebljeno, on je naveo da je potrebno čuti i mišljenje prethodnog direktora Instituta za metrologiju BiH o donošenju pravilnika koji su na snazi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 ATV Specijal: Dok. Film: Svjedok

    'O premijeri istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" ne propustite pogledati u našem studiju sa relevantnim gostima. "ATV Specijal", večeras u 20 časova.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.