Предсједник Украјине

Зеленски одбацује примирје током ОИ: "Не вјерујем Путину"

  • Извор: Индекс
  • 18.05.2024. 09:01

Украјински предсједник Володмир Зеленски рекао је у петак у интервјуу за Франс прес да одбацује идеју о примирју у рату са Русијом током Олимпијских игара у Паризу.

За то је изразио жељу француски предсједник Емануел Макрон.

"Рекао сам: Емануеле, ми не вјерујемо. Хајде да замислимо на тренутак да постоји примирје. Прво, не верујемо (Владимиру) Путину. Друго, он неће да повуче своје трупе. Треће, (...) реци ми Емануеле, рекао сам, ко гарантује да Русија неће то искористити да доведе своје трупе на нашу територију", рекао је Зеленски.

"Ми нисмо против примирја, нисмо против краја рата. Али желимо праведан крај овог рата. Ми смо против примирја које би користило непријатељу", додао је он.

Амерички пуковник: Ево када ће Зеленски биће уклоњен!

Амерички пуковник: Ево када ће Зеленски биће уклоњен!

Неколико сати раније, руски председник, који је отпутовао у Кину, имплицирао је да се противи олимпијском примирју јер је његовој земљи забрањено учешће на Олимпијади због специјалне војне операције у Украјини.

Макрон је рекао да жели да "учини све" да за време Олимпијских игара широм свијета завлада олимпијско примирје. Он је рекао да му је председник Си Ђинпинг дао подршку почетком маја.

Није познато да су Си и Путин, који су се састали у Пекингу у четвртак, разговарали о тој теми.

У интервјуу за АФП, Зеленски је такође рекао да Русија нема средстава да покрене нови велики напад на Кијев. „Немају снаге за велику офанзиву на престоницу као на почетку инвазије“, рекао је Зеленски, који сматра Донбас на истоку и Харков на североистоку као главне мете Кремља.

"Володимир Зеленски се предозирао"

Украјински предсједник је такође нагласио да његова земља има само четвртину потребних противваздушних одбрамбених система и да је потребно још 120 до 130 борбених авиона Ф-16 да би отргнула доминацију од Русије у ваздуху.

Он је рекао и да би волио да Кина на неки начин учествује на мировној конференцији о Украјини коју Швајцарска организује у јуну, без Русије.

"Желео бих да видим Кину укључену у мировни самит", рекао је он. "Глобални играчи" попут Кине "имају утицај на Русију. И што више таквих земаља имамо на нашој страни, на страни окончања рата, рекао бих, Русија ће више морати да рачуна", додао је Зеленски.

Пратите нас и путем Вибера