Газа

Завирите у тунеле Хамаса: Овако изгледају изнутра

  • Извор: Агенције
  • 13.10.2023. 12:57

Некада се говорило да је испод Газе још једна Газа - лавиринт тунела који се годинама не користи.

Уведе ли, међутим, Израел потпуну блокаду граница и тако онемогући евакуацију становника Појаса Газе, цивили можда неће имати избора него оживјети ову подземну мрежу.

Двије мреже тунела

Газа је тиоком година развијала двије врсте мреже тунела.

Групе попут Хамаса и Исламског џихада изградиле су лавиринт тунела за премјештање оружја и бораца те за организацију потенцијалних напада на Израелом пише "Скај Нјуз".


Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Друга мрежа тунела је она испод египатске границе. Током најтежих година израелске опсаде ископани су комерцијални тунели како би се на територију допремала храна, одјећа, играчке и аутомобили.

Тунели су то који се годинама не користе, али сада би се могли вратити у употребу.

Трговина тунелима

Прије него што је Хамас 2006. преузео власт у Појасу Газе, Израел је у потпуности блокирао тај појас.

Палестинцима је било практично немогуће добити израелске дозволе да напусте Газу и посјете други палестинску територију, Западну обалу.

Израел је у то вријеме допустио пролаз минималних залиха хране потребне за преживљавање, не више од тога.

Комерцијалне активности су биле прекинуте, а извозна трговина Газе с Израелом и Западном обалом блокирана. Људи су бачени у сиромаштво.

Управо је тада процвјетала трговина тунелима и шверц с Египтом.

Испод египатске границе ископане су стотине тунела преко којих се кријумчарило све, од лизалица, лименки безалкохолних пића и сандука с рибом на леду. Па тако и људи.


Огласио се хрватски репортер са хит снимка из Израела: Објаснио зашто је легао на земљу

Огласио се хрватски репортер са хит снимка из Израела: Објаснио зашто је легао на земљу

Изњедрило је то нову трговачку класу "тунелских барона" који су се обогатили на профиту и сиротињи. Исто су радили и египатски бедуински кријумчари на Синајском полуострву.

Иако је то било вријеме процвата, Палестинцима је и даље било тешко набавити основне залихе, а роба је била скупа због додатних трошкова кријумчарења. Бурни дани нису потрајали.

Египат је хтио зауставити кријумчаре па је изградио метални зид забијен у земљу како би блокирао тунеле. Становници Газе резали су челик и наставили пословати, преноси "Нет".

Након напада на Мави Мармара 2010. године, када су израелске снаге напале турску хуманитарну флоту на путу за Газу, Израел је поступно поново почео допуштати проток више хране у Газу, као и извоз. Тунелски барони тако су пропали.

Дуги мрачни период на видику

Израел је након недавног напада јасно дао до знања да планира уништити Хамас и казнити цијелу Газу.

Према хуманитарном међународном праву незаконито је колективно кажњавати цивиле међутим, Израел има широку међународну подршку за своју тренутну одмазду. Цивили ће патити.

Појас ће требати поново изградити, тоне бетона однијети, подићи шаторске кампове за бескућнике, а овај малени комадић земље вратиће се на почетак. Изолован, опкољен и сиромашан.

Становници Газе покушавају преживјети ваздушне нападе, али многи се боје да је на видику још један дуги мрачни период с потпуном блокадом добара.

Ако се то догоди, можда им не преостане друга опција осим копања у пјесковито тло испод границе с Египтом и потрага за егзистенцијом кроз трговину тунелима.

Медији су још прије неколико година ушли у тунеле Хамаса. Завирите у њих и погледајте како изгледају изнутра.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)