Два разлога

Зашто израелски војници покривају шљемове

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 13.10.2023. 14:32

Израелске војнике лако ћете препознати по јединственом дијелу опреме познатом као митзнефет.

Ријеч је о специфичном покривачу за војни шљем, који Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) користе од 1994. године.

Већи су од "обичних" војних шљемова какве носе пјешадинци, а многе подсјећају на капе какве носе кувари. Митзнефети имају важну улогу у камуфлажи, сигурности и борбеној ефикасности.

Наиме, дизајнирани су тако да "разбијају" оно што би иначе био карактеристичан обрис људске главе са шљемом, па је снајперистима теже да погоде израелске војнике.


Свијет у страху након Хамасовог позива на устанак

Свијет у страху након Хамасовог позива на устанак

Осим тога, митзнефети спречавају рефлектовање свјетлости, што додатно помаже у процесу камуфлаже. А ту је и историјски значај.

Како пише портал "ЦооПWБ", израз митзнефет изведен је из покривача за главу које је некада носио јеврејски велики свештеник у Светом храму у Јерусалиму.

Име му потиче од семитског коријена што значи - замотати.

У том контексту, историјска дубина митзнефета надилази војну тактику. Његово име, дубоко укоријењено у јеврејску историју, служи као подсјетник на историјске културне везе и традиције које обликују Израелске одбрамбене снаге.

Не ради се само о безбједности, него и о идентитету.

Митзнефет је изворно усвојила израелска војска 1990-их у борби против либанских герилаца које је у сукобу у Јужном Либану подржавао Иран.

Касније је добио двострани камуфлажни материјал - једну страну прилагодили су за пустињска окружења, а другу за шумске терене. Наравно, у складу с технолошким напретком, митзнефет је добио и савремену верзију с Мултикамом.


Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Иначе, сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у седми дан.

Појас Газе улази у хуманитарну катастрофу, болнице су без лијекова, а горива за агрегате има за још неколико дана. Тел Авив наглашава да нема струје и воде за Газу док се не пусте сви таоци.

Хамас је поручио да нема разговора о таоцима док не престану напади на Газу. Парламент Израела изгласао је ратни кабинет.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у Израелу је поручио да докле год постоје САД, Израел никада неће морати да се брани сам.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.