Dva razloga

Zašto izraelski vojnici pokrivaju šljemove

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 13.10.2023. 14:32

Izraelske vojnike lako ćete prepoznati po jedinstvenom dijelu opreme poznatom kao mitznefet.

Riječ je o specifičnom pokrivaču za vojni šljem, koji Izraelske odbrambene snage (IDF) koriste od 1994. godine.

Veći su od "običnih" vojnih šljemova kakve nose pješadinci, a mnoge podsjećaju na kape kakve nose kuvari. Mitznefeti imaju važnu ulogu u kamuflaži, sigurnosti i borbenoj efikasnosti.

Naime, dizajnirani su tako da "razbijaju" ono što bi inače bio karakterističan obris ljudske glave sa šljemom, pa je snajperistima teže da pogode izraelske vojnike.


Svijet u strahu nakon Hamasovog poziva na ustanak

Svijet u strahu nakon Hamasovog poziva na ustanak

Osim toga, mitznefeti sprečavaju reflektovanje svjetlosti, što dodatno pomaže u procesu kamuflaže. A tu je i istorijski značaj.

Kako piše portal "CooPWB", izraz mitznefet izveden je iz pokrivača za glavu koje je nekada nosio jevrejski veliki sveštenik u Svetom hramu u Jerusalimu.

Ime mu potiče od semitskog korijena što znači - zamotati.

U tom kontekstu, istorijska dubina mitznefeta nadilazi vojnu taktiku. Njegovo ime, duboko ukorijenjeno u jevrejsku istoriju, služi kao podsjetnik na istorijske kulturne veze i tradicije koje oblikuju Izraelske odbrambene snage.

Ne radi se samo o bezbjednosti, nego i o identitetu.

Mitznefet je izvorno usvojila izraelska vojska 1990-ih u borbi protiv libanskih gerilaca koje je u sukobu u Južnom Libanu podržavao Iran.

Kasnije je dobio dvostrani kamuflažni materijal - jednu stranu prilagodili su za pustinjska okruženja, a drugu za šumske terene. Naravno, u skladu s tehnološkim napretkom, mitznefet je dobio i savremenu verziju s Multikamom.


Klinton jednom od njih spasio život: Ovo su najistaknutije vođe Hamasa

Klinton jednom od njih spasio život: Ovo su najistaknutije vođe Hamasa

Inače, sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u sedmi dan.

Pojas Gaze ulazi u humanitarnu katastrofu, bolnice su bez lijekova, a goriva za agregate ima za još nekoliko dana. Tel Aviv naglašava da nema struje i vode za Gazu dok se ne puste svi taoci.

Hamas je poručio da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu. Parlament Izraela izglasao je ratni kabinet.

Američki državni sekretar Еntoni Blinken u Izraelu je poručio da dokle god postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.