Протести широм Европе

Свијет у страху након Хамасовог позива на устанак

  • 13.10.2023. 14:04

Бивши шеф Хамаса Халид Мешал позвао је јуче да се данас одрже протести широм муслиманског свијета, у знак подршке Палестинцима.

На друштвеним мрежама појавили су се снимци жестоких окршаја који су већ почели, док полиција покушава да растјера демонстранте сузавцем.

Протести се шире, а велики број људи изашао је на улице у Либану, Ираку, Ирану...

Подсјетимо, Мешал је упутио и позив народима сусједних земаља да се придруже борби против Израела, преноси Ројтерс.

Ужас у Француској: Једна особа убијена у нападу ножем у школи

Ужас у Француској: Једна особа убијена у нападу ножем у школи

"Морамо кренути на тргове и улице арапског и исламског свијета у петак", рекао је Мешал, који тренутно води Хамасову канцеларију за дијаспору, у видео-изјави послатој Ројтерсу.

Мешал, који се налази у Катару, рекао је да владе и народи Јордана, Сирије, Либана и Египта имају већу дужност да подрже Палестинце у рату против Израела.

"Јорданска племена, Јорданови синови, браћа и сестре Јордана... Ово је тренутак истине и границе су вам близу, сви знате своју одговорност. Свим учитељима који предају џихад... свима који подучавају и уче, ово је тренутак за примјену (теорија)", рекао је.

Присталице Хамаса на улицама широм Европе

Присталице Хамаса на улицама широм Европе

Мешалов позив на устанак у петак 13. поновио је и сам Хамас, према Израелском институту за истраживање медија на Блиском истоку (МЕМРИ) са сједиштем у Вашингтону.

Из тог института су рекли да је Хамас позвао своје присталице у Гази, на Западној обали и у Израелу да устану.

Паника и хаос

Насиље у Гази поново је подстакло тензије у источном Јерусалиму и на Западној обали, гд‌је су израелске трупе убиле најмање 34 Палестинца током сукоба од суботњег напада Хамаса, према палестинским званичницима.

Паника и хаос у Гази се настављају и након јутрошње наредбе израелске војске (ИДФ) за евакуацију из северног дела Појаса Газе.

Паника је изазвана међу становништвом, али и међу особљем Уједињених нација.

Завирите у тунеле Хамаса: Овако изгледају изнутра

Завирите у тунеле Хамаса: Овако изгледају изнутра

"Ово је хаос, никоме није јасно шта треба да ради", рекла је службеница Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама Инас Хадман за АП, додавши да је свом особљу УН у граду Гази и на сјеверу Појаса Газе речено да се евакуишу на југ у град Рафу, у близини границе са Египтом, преноси "Тајмс ов Израел".

Турска новинска агенција Анадолија јавља да су се стотине хиљада људи упутиле ка највећем медицинском комплексу у Гази Ел Шифа, који је често био склониште за цивиле током напада или у кризама, преноси Гардијан и додаје да су цивили у Гази збуњени и преплашени.

Умро монструм Луис Гаравито

Умро монструм Луис Гаравито

Портпаролка палестинског Црвеног полумјесеца у граду Гази Небал Фарсак каже да не постоји начин да се више од милион људи безбједно премјести тако брзо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.