Француска

Вртоглава сума: Колико је Макрон искеширао за вечеру у част краља Чарлса

  • Извор: ББЦ на српском
  • 31.07.2024. 13:32

Државна ревизорска агенција Француске упозорава да су потребни "значајни напори" да се надомјести мањак у каси, усљед повећаног трошења.

Раскошна вечера за британског краља Чарлса, на којој је служен јастог, коштала је кабинет француског предсједника 475.000 евра, саопштила је државна ревизорска агенција.

Предсједник Емануел Макрон дао је све од себе кад је дочекао монарха прошлог септембра - гости су били почашћени плавим јастогом, раковима и различитим сиревима.

Узнемирујуће: Претукли породицу након свадбе, нису поштедјели ни дјецу!

Узнемирујуће: Претукли породицу након свадбе, нису поштедјели ни дјецу!

Али у годишњем извјештају о предсједничким трошковима, државна ревизорска кућа је упозорила да су повећани издаци за државне пријеме допринијели да им буџет од 8,3 милиона евра остане у минусу.

На тој раскошној вечери, више од 165.000 евра је отишло на храну, а још 40.000 евра на пиће.

Гости на банкету су били велике звијезде - британски глумац Хју Грант, француски фудбалски тренер Арсен Венгер, као и Мик Џегер, пјевач Ролингстонса.

Они су послужени плавим јастогом и раковима, а затим бресе пилетином, заштићеног поријекла, и печуркама, пише ББЦ на српском.

На јеловнику је био и читав асортиман сирева - међу којима и француски конте и британски буђави сир стичелтон.

А за десерт им је послужен колачић од руже - макарон напуњен кремом од латица руже, малина и личија, азијске трешње.

Екстравагантни банкет у Версајској палати организован је током тродневне државне посјете краља Чарлса која је требало да учврсти односе двије земље.

Драма код Сутомора: Младића на дасци вјетар одвукао на пучину

Драма код Сутомора: Младића на дасци вјетар одвукао на пучину

Првобитно је био заказан за март, али је одложен пошто су избили протести у великим француским градовима због реформе пензионог система.

Краљева посјета није једина која се наводи у извјештају.

Помиње се и банкет за индијског премијера Нарендра Модија у Лувру у јулу 2023. који је предсједнички кабинет коштао 412.000 евра.

Због већих трошкова, међу којима су и ови државни пријеми, расходи су повећани за 14 одсто у односу на претходну годину, саопштила је Агенција за ревизију.

Поређења ради, приходи које је зарадило предсједништво, повећани су само за 6,5 одсто.

Пратите нас и путем Вибера