Francuska

Vrtoglava suma: Koliko je Makron iskeširao za večeru u čast kralja Čarlsa

  • Izvor: BBC na srpskom
  • 31.07.2024. 13:32

Državna revizorska agencija Francuske upozorava da su potrebni "značajni napori" da se nadomjesti manjak u kasi, usljed povećanog trošenja.

Raskošna večera za britanskog kralja Čarlsa, na kojoj je služen jastog, koštala je kabinet francuskog predsjednika 475.000 evra, saopštila je državna revizorska agencija.

Predsjednik Еmanuel Makron dao je sve od sebe kad je dočekao monarha prošlog septembra - gosti su bili počašćeni plavim jastogom, rakovima i različitim sirevima.

Uznemirujuće: Pretukli porodicu nakon svadbe, nisu poštedjeli ni djecu!

Uznemirujuće: Pretukli porodicu nakon svadbe, nisu poštedjeli ni djecu!

Ali u godišnjem izvještaju o predsjedničkim troškovima, državna revizorska kuća je upozorila da su povećani izdaci za državne prijeme doprinijeli da im budžet od 8,3 miliona evra ostane u minusu.

Na toj raskošnoj večeri, više od 165.000 evra je otišlo na hranu, a još 40.000 evra na piće.

Gosti na banketu su bili velike zvijezde - britanski glumac Hju Grant, francuski fudbalski trener Arsen Venger, kao i Mik Džeger, pjevač Rolingstonsa.

Oni su posluženi plavim jastogom i rakovima, a zatim brese piletinom, zaštićenog porijekla, i pečurkama, piše BBC na srpskom.

Na jelovniku je bio i čitav asortiman sireva - među kojima i francuski konte i britanski buđavi sir stičelton.

A za desert im je poslužen kolačić od ruže - makaron napunjen kremom od latica ruže, malina i ličija, azijske trešnje.

Еkstravagantni banket u Versajskoj palati organizovan je tokom trodnevne državne posjete kralja Čarlsa koja je trebalo da učvrsti odnose dvije zemlje.

Drama kod Sutomora: Mladića na dasci vjetar odvukao na pučinu

Drama kod Sutomora: Mladića na dasci vjetar odvukao na pučinu

Prvobitno je bio zakazan za mart, ali je odložen pošto su izbili protesti u velikim francuskim gradovima zbog reforme penzionog sistema.

Kraljeva posjeta nije jedina koja se navodi u izvještaju.

Pominje se i banket za indijskog premijera Narendra Modija u Luvru u julu 2023. koji je predsjednički kabinet koštao 412.000 evra.

Zbog većih troškova, među kojima su i ovi državni prijemi, rashodi su povećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Agencija za reviziju.

Poređenja radi, prihodi koje je zaradilo predsjedništvo, povećani su samo za 6,5 odsto.

Pratite nas i putem Vibera