Министарство правде

Врховни суд САД одбио жалбу Бајденове администрације о абортусима у Тексасу

  • 07.10.2024. 19:08

Амерички Врховни суд одбио је данас да уважи апел администрације предсједника Џозефа Бајдена да се у Тексасу не блокира одлука да су болнице дужне да изврше абортус ако је то неопходно како би се хитно стабилизовало здравствено стање жене.

Суд је одбио жалбу министарства правде на одлуку нижег суда којом се блокира смјерница да болнице морају да врше абортусе из хитних медицинских разлога у Тексасу, гдје је на снази скоро потпуна забрана прекида трудноће коју подржавају републиканци, пренио је Ројтерс.

Бајденова администрација увела је ову смјерницу у јулу 2022. како би омогућила доступност абортуса у хитним случајевима након што је конзервативна већина у Врховном суду мјесец дана раније преиначила историјску пресуду из 1973. "Рој против Вејда" којом је абортус широм Сједињених Америчких Држава (САД) био легализован.

Трамп најавио да ће гласати против права на абортус на Флориди

Трамп најавио да ће гласати против права на абортус на Флориди

Смјерница Бајденове администрације имала је за циљ да подсјети медицинске раднике у САД на обавезу у складу са федералним законом из 1986. да су дужни да пруже хитну љекарску помоћ пацијентима без обзира на њихову платну способност.

Том мјером је било предвиђено да љекари морају извршити абортус код жене уколико њено здравствено стање то хитно захтјева, чак и у оним америчким државама гдје је прекид трудноће забрањен.

Закони Тексаса забрањују вршење абортуса осим ако трудноћа не доводи живот жене у питање, или постоји могућност отказивања главних тјелесних функција.

Тексас у којем су на власти републиканци, као и два медицинска удружења против абортуса тужили су Бајденову администрацију, наводећи да настоји да насилно наметне здравственим радницима обавезу да обављају абортус.

Трамп: Забрана абортуса послије 15. недеље трудноће дјелује разумно

Трамп: Забрана абортуса послије 15. недеље трудноће дјелује разумно

Након тога је судија окружног суда 2022. блокирао примјену смјернице, а апелациони суд у Њу Орлеансу је подржао такву пресуду.

Ове пресуде услиједиле су мјесец дана пошто је суд у Тексасу пресудио против жене која је тражила да хитно абортира због неодрживе трудноће.

Раније је објављено да је Врховни суд САД одбио да размотри жалбу друштвене мреже Икс милијардера Илона Маска, која се позивала на слободу говора у вези са наредбом судије, која је забранила компанији да обавијести кандидата републиканаца на предстојећим изборима Доналда Трампа о заплијени директних порука и других података повезаних са налогом бившег предсједника на Твитеру.

Абортус улази у Устав

Абортус улази у Устав

Судије су одбиле жалбу компаније на наредбу америчког окружног судије Берил Хаувел, која је забранила да се Трамп информише о налогу специјалног тужиоца Џејка Смита и захтијевала предају информација без да је судија претходно саслушао приговоре компаније Икс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм