Ministarstvo pravde

Vrhovni sud SAD odbio žalbu Bajdenove administracije o abortusima u Teksasu

  • 07.10.2024. 19:08

Američki Vrhovni sud odbio je danas da uvaži apel administracije predsjednika Džozefa Bajdena da se u Teksasu ne blokira odluka da su bolnice dužne da izvrše abortus ako je to neophodno kako bi se hitno stabilizovalo zdravstveno stanje žene.

Sud je odbio žalbu ministarstva pravde na odluku nižeg suda kojom se blokira smjernica da bolnice moraju da vrše abortuse iz hitnih medicinskih razloga u Teksasu, gdje je na snazi skoro potpuna zabrana prekida trudnoće koju podržavaju republikanci, prenio je Rojters.

Bajdenova administracija uvela je ovu smjernicu u julu 2022. kako bi omogućila dostupnost abortusa u hitnim slučajevima nakon što je konzervativna većina u Vrhovnom sudu mjesec dana ranije preinačila istorijsku presudu iz 1973. "Roj protiv Vejda" kojom je abortus širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bio legalizovan.

Tramp najavio da će glasati protiv prava na abortus na Floridi

Tramp najavio da će glasati protiv prava na abortus na Floridi

Smjernica Bajdenove administracije imala je za cilj da podsjeti medicinske radnike u SAD na obavezu u skladu sa federalnim zakonom iz 1986. da su dužni da pruže hitnu ljekarsku pomoć pacijentima bez obzira na njihovu platnu sposobnost.

Tom mjerom je bilo predviđeno da ljekari moraju izvršiti abortus kod žene ukoliko njeno zdravstveno stanje to hitno zahtjeva, čak i u onim američkim državama gdje je prekid trudnoće zabranjen.

Zakoni Teksasa zabranjuju vršenje abortusa osim ako trudnoća ne dovodi život žene u pitanje, ili postoji mogućnost otkazivanja glavnih tjelesnih funkcija.

Teksas u kojem su na vlasti republikanci, kao i dva medicinska udruženja protiv abortusa tužili su Bajdenovu administraciju, navodeći da nastoji da nasilno nametne zdravstvenim radnicima obavezu da obavljaju abortus.

Tramp: Zabrana abortusa poslije 15. nedelje trudnoće djeluje razumno

Tramp: Zabrana abortusa poslije 15. nedelje trudnoće djeluje razumno

Nakon toga je sudija okružnog suda 2022. blokirao primjenu smjernice, a apelacioni sud u Nju Orleansu je podržao takvu presudu.

Ove presude uslijedile su mjesec dana pošto je sud u Teksasu presudio protiv žene koja je tražila da hitno abortira zbog neodržive trudnoće.

Ranije je objavljeno da je Vrhovni sud SAD odbio da razmotri žalbu društvene mreže Iks milijardera Ilona Maska, koja se pozivala na slobodu govora u vezi sa naredbom sudije, koja je zabranila kompaniji da obavijesti kandidata republikanaca na predstojećim izborima Donalda Trampa o zaplijeni direktnih poruka i drugih podataka povezanih sa nalogom bivšeg predsjednika na Tviteru.

Abortus ulazi u Ustav

Abortus ulazi u Ustav

Sudije su odbile žalbu kompanije na naredbu američkog okružnog sudije Beril Hauvel, koja je zabranila da se Tramp informiše o nalogu specijalnog tužioca Džejka Smita i zahtijevala predaju informacija bez da je sudija prethodno saslušao prigovore kompanije Iks.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: