Бивши амерички предсједник

Трамп најавио да ће гласати против права на абортус на Флориди

  • 31.08.2024. 09:50

Бивши амерички предсједник и републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп изјавио је да ће гласати против заштите права на абортус у својој матичној држави Флориди, након што се суочио са негативном реакцијом својих конзервативних присталица послије своје изјаве да подржава право на прекид трудноће.

Трампово саопштење услиједило је дан након што је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз у четвртак рекао да подржава право на абортус, послије чега су га активисти који се противе прекиду трудноће отворено критиковали, преноси Би-Би-Си.

Трамп је у петак рекао за Фокс њуз да и даље мисли да је престрога забрана абортуса на Флориди после шест седмица трудноће. Међутим, он је навео да ће и даље гласати против мјере којом би се измијенио закон у Флориди ради заштите права на абортус, иако сматра да треба да се повећа вријеме трудноће после којег је абортус забрањен.

Конзервативни активиста који се противи праву на абортус Ерик Ериксон написао је на платформи ИксЏ да ће Трамп изгубити изборе на Флориди уколико буде гласао за заштиту права на абортус. Закони о абортусу се веома разликују у државама широм САД, али прекиди трудноће након 21 седмице су ријетки и често су повезани са аномалијама фетуса или пријетњама по живот мајке.

Врховни суд САД је 2022. године укинуо право на абортус широм земље, остављајући одлуку државама. Као резултат тога, Флорида је забранила абортус након шест седмица трудноће.

Предложеним Уставним амандманима на Флориди не прецизира ањ број седмица трудноће послије којих би био забрањен абортус, али би био заштићен приступ абортусу до тачке одрживости фетуса, што је од око 23. до 25. седмице трудноће. Према садашњем закону, на Флориди је на снази готово потпуна забрана абортуса, пошто многе жене не знају да су трудне у шестој недјељи. Испитивања јавног мњења показују да већина Американаца подржава приступ абортусу, наводи ББЦ.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.