Све земље на списку

Ураган Кирк иде ка Европи! Континент никад није доживио директан удар

  • Извор: Мондо.рс
  • 07.10.2024. 15:23

Ураган Кирк иде ка Европи. На свом врхунцу снаге у средњем Атлантику, Кирк је достигао статус категорије 4 са максималном брзином ветра од 233.35 km/h. Док се Кирк креће на сјевероисток ка Европи, остављајући топла мора за собом, очекује се да ће до понедјељка бити спуштен на категорију 1 урагана, наводи Гардијан.

Током наредних неколико дана, Кирк ће проћи кроз екстратропску транзицију и постати бивши ураган када стигне на обале Европе у уторак или сриједу. Иако постоје разлике у моделима у вези са тачном путањом екстратропског циклона Кирк, предвиђа се да ће се кретати кроз Француску, Белгију, Холандију, а затим и сјеверну Њемачку, са најјачим вјетровима и најјачом кишом. Најјужнији дијелови Уједињеног Краљевства могли би искусити јаке падавине ако ураган буде кренуо мало даље на сјевер.

Уплатила скоро 30.000 КМ за скидање урока па преварена

Уплатила скоро 30.000 КМ за скидање урока па преварена

У поређењу са другим континентима, Европа никада није доживјела директан удар урагана, иако су 2017. и 2019. Офелија и Лоренцо успјели да се јако приближе копну, тако што су погодили обале Уједињеног Краљевства и Ирске.

Активност урагана је и даље јака у Атлантику, а ураган Лесли се такође помно прати. Лесли, који се налази у средњем Атлантику, у суботу је унапређен у ураган категорије 1, са максималним сталним ветром који је достизао брзину од 144.84 km/h на сат до недеље увече. Не предвиђа се да ће Лесли потрајати дуго и очекује се да ће до уторка ујутру бити враћен на тропску олују, без интеракције са копном.

Тропски поремећај у Мексичком заливу, назван Милтон, недавно је унапријеђен у статус тропске олује, што је 13. тропска олуја до данас у Атлантику ове сезоне. Предвиђа се да ће Милтон у наредним данима брзо јачати до статуса великог урагана како се креће према Флориди. Иако још увек постоји извјесна неизвјесност у вези са тачном путањом и интензитетом система, могући су штетни вјетрови, јака киша и олујни талас опасан по живот у дијеловима западне обале полуострва Флорида. Ово ће бити једва недјељу дана након што је ураган Хелена изазвао значајан губитак живота и разарања у бројним државама.

Још се трага за пет људи, статичари из Србије послати у каменолом

Још се трага за пет људи, статичари из Србије послати у каменолом

У међувремену, у Јужној Америци суша остаје велика криза за многе након мјесеци падавина испод нормалног. То је довело до великих пожара у Бразилу прије само неколико недјеља. Нивои воде преко ријеке Амазон опадају мјесецима, а нивои достижу најнижи ниво од 120 година у луци Манус, која лежи на притоци реке Негро у сјеверном Бразилу, према бразилској геолошкој служби. Водостај је овдје износио 12,66 метара, у поређењу са просјеком од 21 метар, и очекује се да ће наставити да опада неколико недјеља.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.