Sve zemlje na spisku

Uragan Kirk ide ka Еvropi! Kontinent nikad nije doživio direktan udar

  • Izvor: Mondo.rs
  • 07.10.2024. 15:23

Uragan Kirk ide ka Еvropi. Na svom vrhuncu snage u srednjem Atlantiku, Kirk je dostigao status kategorije 4 sa maksimalnom brzinom vetra od 233.35 km/h. Dok se Kirk kreće na sjeveroistok ka Еvropi, ostavljajući topla mora za sobom, očekuje se da će do ponedjeljka biti spušten na kategoriju 1 uragana, navodi Gardijan.

Tokom narednih nekoliko dana, Kirk će proći kroz ekstratropsku tranziciju i postati bivši uragan kada stigne na obale Еvrope u utorak ili srijedu. Iako postoje razlike u modelima u vezi sa tačnom putanjom ekstratropskog ciklona Kirk, predviđa se da će se kretati kroz Francusku, Belgiju, Holandiju, a zatim i sjevernu Njemačku, sa najjačim vjetrovima i najjačom kišom. Najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva mogli bi iskusiti jake padavine ako uragan bude krenuo malo dalje na sjever.

Uplatila skoro 30.000 KM za skidanje uroka pa prevarena

Uplatila skoro 30.000 KM za skidanje uroka pa prevarena

U poređenju sa drugim kontinentima, Еvropa nikada nije doživjela direktan udar uragana, iako su 2017. i 2019. Ofelija i Lorenco uspjeli da se jako približe kopnu, tako što su pogodili obale Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Aktivnost uragana je i dalje jaka u Atlantiku, a uragan Lesli se takođe pomno prati. Lesli, koji se nalazi u srednjem Atlantiku, u subotu je unapređen u uragan kategorije 1, sa maksimalnim stalnim vetrom koji je dostizao brzinu od 144.84 km/h na sat do nedelje uveče. Ne predviđa se da će Lesli potrajati dugo i očekuje se da će do utorka ujutru biti vraćen na tropsku oluju, bez interakcije sa kopnom.

Tropski poremećaj u Meksičkom zalivu, nazvan Milton, nedavno je unaprijeđen u status tropske oluje, što je 13. tropska oluja do danas u Atlantiku ove sezone. Predviđa se da će Milton u narednim danima brzo jačati do statusa velikog uragana kako se kreće prema Floridi. Iako još uvek postoji izvjesna neizvjesnost u vezi sa tačnom putanjom i intenzitetom sistema, mogući su štetni vjetrovi, jaka kiša i olujni talas opasan po život u dijelovima zapadne obale poluostrva Florida. Ovo će biti jedva nedjelju dana nakon što je uragan Helena izazvao značajan gubitak života i razaranja u brojnim državama.

Još se traga za pet ljudi, statičari iz Srbije poslati u kamenolom

Još se traga za pet ljudi, statičari iz Srbije poslati u kamenolom

U međuvremenu, u Južnoj Americi suša ostaje velika kriza za mnoge nakon mjeseci padavina ispod normalnog. To je dovelo do velikih požara u Brazilu prije samo nekoliko nedjelja. Nivoi vode preko rijeke Amazon opadaju mjesecima, a nivoi dostižu najniži nivo od 120 godina u luci Manus, koja leži na pritoci reke Negro u sjevernom Brazilu, prema brazilskoj geološkoj službi. Vodostaj je ovdje iznosio 12,66 metara, u poređenju sa prosjekom od 21 metar, i očekuje se da će nastaviti da opada nekoliko nedjelja.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.